Header Ads

 Борис Болотов

Будинок, в якому купив квартиру Сергій Лещенко, виявився ще скандальніше, ніж придбання нардепа

"Люди, як люди. Люблять гроші, але ж це завжди було... Людство любить гроші, з чого б ті не були зроблені, зі шкіри чи, з паперу, чи з бронзи або золота. Ну, легковажні... ну, що ж... звичайні люди... загалом, нагадують колишніх... квартирне питання лише зіпсувало їх..." - ця цитата з безсмертного роману Михайла Булгакова "Майстер і Маргарита", найчіткіше характеризує сьогоднішню ситуацію не тільки навколо скандалу з Сергієм Лещенком, а й щодо нещадної забудови центральної частини Києва.
Пише znaj.ua

Горезвісне квартирне питання зіпсувало не тільки репутацію одного з найбільш завзятих антикорупціонерів країни, але і нерви десятків киян, які живуть по сусідству з VIP-новобудовою. За довгі 12 років "будівництва" люди натерпілися: будівельний шум під вікнами, конфлікти із забудовником, їм погрожували і навіть били. І все це для того, щоб у дворі з'явився милий будиночок на вісім поверхів, але всього на 11 сімей.
До редакції Знай.ua, небайдужі кияни передали цікавий лист від забудовника Вілніаса Вітоліньша майбутнім мешканцям будинку. У листі докладно описана вся довга історія новобудови з моменту отримання держакту який підтверджує право власності на земельну ділянку 0.0720 га в центрі столиці на вул. Франка, 11.
Але так і немає відповіді, чому громадянин Литви, відомий фотохудожник, а за сумісництвом мільйонер, вирішив будувати будинок в центрі столиці України. Та не простий, а індивідуальний на 10 поверхів. Індивідуальний - значить не на продаж, а для себе. Але через роки, виявилося, що квартири розпродаються.
Люди, обізнані в історії будинку розповідають, що ділянку з таким формулюванням віддали іноземцеві під зобов'язання відвести частину приміщень для потреб митців: майстерні, виставки та інше. Крім того, за інформацією інсайдера, забудовник близький до компанії Фірташа-Льовочкіна.
І так, в своєму листі пан Вілніас розповідає, що для нього дуже важливо було дотриматися "філософію" історичної забудови міста. Тобто розробити такий проект новобудови, який впишеться в загальну архітектуру сусідніх будинків. Ідея звичайно, чудова, але виконана із зайвою химерністю. Мало хто сперечатиметься, що будинок надзвичайно виокремлюється з загальної панорами.
Згідно з листом, в 2006 році були проведені громадські слухання, на яких мешканці сусідніх будинків висловилися про численні порушення. Люди вказували на порушення будівельних норм. Адже за проектом відстань між будинками №7, 9 і котлованом новобудови не перевищувало 15,7 м. Так само люди вказували на те, що їхні будинки 40-х і 50-х років будівництва жодного разу капітально не ремонтували, тому будівництво висотки з підземним паркінгом неминуче призведе до руйнування вже існуючих будівель.
Серйозна проблема виникала і з проїздом у двір. Адже потрапити туди можна лише через арку будинку №7. А будівництво і наявність великої кількості будівельної техніки призведе до блокування проїзду не лише для мешканців, але і для авто швидкої допомоги та пожежних.
Проте найбільше людей лякало, що поява нового будинку в центрі двору-колодязя, значно знизить вентиляцію повітря. Та й місця для відпочинку місцевих жителів не залишалося: ні лавок, ні дитячого майданчика.
Замовнику будівництва ВАТ трест "Київміськбуд-6" доручили внести зміни в проект будівництва. А також рекомендували врахувати побажання мешканців. Фактично з усього перерахованого, знизив висотність будинку до 8 поверхів і зменшив підземний паркінг до 9 місць. Відносно ще ряду претензій, були дані висновки шанованих інститутів: сонця досить, тінь від будинку не заважає іншим, будівництво не спричинить руйнування сусідніх будинків.
У листі пан Вілніас дав гарантії того, що після завершення будівництва двір впорядкують: зроблять місця для відпочинку, облагородять зелені зони і передбачать місце для дітей.
Але будівництво ще довго не починали, а до робіт приступили через 5 років.
В кінці листа автор нагадує, що громадськість має право знати, що будують поруч з їхніми будинками, але не має права порушувати закон. І більш ніж прозоро натякає, що "в разі порушення громадського порядку або перешкоджання законній господарській діяльності, особи, яких визнають винними, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності". Так само людей оповістили, що про їх протести будуть повідомляти в усі інстанції, а винних ще й зобов'яжуть відшкодувати збитки.
Якщо все законно, то здавалося б, які можуть виникнути проблеми. Але після початку будівництва здійнявся великий галас. Люди вийшли з протестами.
Місцеві жителі виступили категорично проти будівництва, повідомляв Брихунець. Вони пояснювали це блокуванням будинку. "Ні швидка не проїде, ні пожежна", - скаржилися місцеві жителі і додавали, що забудовник вже завдав шкоди місцевій громаді - він знищив дитячий майданчик і вирубав у дворі майже всі дерева.
Незважаючи на протести жителів, забудовник спробував почати будівельні роботи на ділянці. А протестуючих "вгамовували" міцні хлопці, та так, що одна з жінок потрапила в лікарню з переломом таза та струсом мозку.
Незаконність будівництва тоді підтвердив і Олександр Бригинець, депутат міськради: "Це будівництво однозначно незаконне. А то, що сталося - взагалі неподобство. Навіть якщо жителі були б неправі, ніхто, крім міліції, не має ніякого права намагатися застосувати до них будь-яку силу, тим більше під час мирної демонстрації. А щодо того, що будівельники говорять про наявність у них всіх відповідних документів - цього просто не може бути. Згідно з нашим законодавством, не можна будувати індивідуальний будинок вище трьох поверхів".
Але, як показав час, в нашій країні якщо дуже хочеться, то можна все. Думка людей просто проігнорували. Будинок практично готовий і сьогодні, всупереч закону, який забороняє продавати квартири в будинку під індивідуальні потреби, йдуть активні продажі квартир. Чому свідчить реклама в інтернеті.
Так за квадрат тут просять 2500 доларів. Але справедливості заради, ми зв'язалися з відділом продажів, де нам повідомили, що в разі 100-відсоткової оплати можуть зробити знижку на 500 доларів.
Експерти пояснюють це кризою на будівельному ринку. У населення немає коштів на покупку дорогого житла. І щоб не "прогоріти" повністю, забудовники готові віддавати квартири чи не за собівартістю.
Тому цілком можливо, що пану народному депутату Сергію Лещенку дуже пощастило придбати 192 квадрата не по заявленій ціні (480 тис. доларів в цілому), а майже, в половину дешевше - по 1500 доларів за квадрат, витративши всього 7,5 млн. грн. Інше питання в тому, що він свідомо проігнорував норми закону, купуючи квартиру в будинку, побудованому для індивідуальних потреб громадянина іншої держави.
А, може, все було зовсім не так. В історії будинку є кілька цікавих фактів. Перший і головний полягає в тому, що будинок фактично "належить" Фірташу-Льовочкіну. Пам'ятайте, в листі вказували, що зміни в проект повинен вносити замовник будівництва ВАТ трест "Київміськбуд-6". А його старший брат "Київміськбуд" завжди викликав інтерес пана Льовочкіна.
Тому свідчить заява Вадима Гриба, який був помічником Валерія Хорошковського. Зокрема він зазначав, що Київ був відданий на відкуп Льовочкіну, повідомляє УНІАН.
Є ще один неприємний момент у всьому цьому. Справа в тому, що будинок будував підрядник компанія "Граніт", яка належить Віктору Видренко. Ще в 2014 році над головним офісом компанії красувався триколор агресора. І не випадково. Пан Видренко з 2011 року є віце-президентом Асоціації будівельників Росії, а сам забудовник родом з Омська.
Як повідомляє Дело, будівельник Віктор Видренко приїхав в Україну з російського Омська в 1985 році і через п'ять років організував одну з перших приватних будівельних фірм на ринку Києва. Сьогодні компанія "Граніт" входить в десятку найбільших генпідрядників України.
Фактично це вже привід кричати: "Зрада!" Адже купуючи квартиру в будинку, який нехай тільки будувала компанія з російським "корінням" - антикорупціонер і борець за чесність фактично фінансує агресора.
Тепер виникає питання: Сергій Лещенко відомий як досвідчений і професійний журналіст, який тривалий час пропрацював у сфері розслідувань, чи міг він не знати про скандальну історію будинку та його фактичну приналежність Фірташу-Льовочкіну? Навряд чи. Адже зробити це дуже просто, навіть в інтернеті більш ніж достатньо інформації. А враховуючи, що Сергій Лещенко народний депутат, то "пробити" інформацію у першоджерела взагалі не становить проблем.
Отже, він свідомо пішов на це, навіть не побоюючись удару по репутації і галасу в пресі. Чим побічно підтвердив, давно існуючу інформацію: Лещенко - людина Льовочкіна. Нагадаємо, Ігор Коломойський неодноразово говорив, що Сергій Лещенко багато часу проводить в кабінеті Льовочкіна.
Схожу інформацію підтверджує і Микола Мартиненко: "Насправді ситуація проста. Колишній журналіст Лещенко виконує завдання Льовочкіна-Фірташа. Їх тісний зв'язок - давно вже не секрет для журналістського та експертного середовища. Як би Лещенко не намагався від них дистанціюватися", - заявив він в інтерв'ю Gazeta.ua.
Зіставивши факти можна припустити, або Сергій Лещенко дійсно щасливчик, вміє дуже добре торгуватися, або знижку він отримав за інші заслуги.
Наші інсайдери припускають, що знижка для нардепа цілком могла бути саме певним видом подяки від Фірташа-Льовочкіна за якісь тільки їм відомі послуги народного обранця. Але чи так це, ще належить розібратися в наших наступних розслідуваннях.
З іншого боку цікаво, чи буде Сергій Лещенко, як уже власник квартири, контролювати виконання обіцянок забудовником? Зокрема щодо благоустрою двору не тільки для елітних жителів, а й для їх простих сусідів зі старих будинків? Що ж час покаже, а ми подивимося.