Header Ads

 Борис Болотов

"Жить станет веселей": З 2017 року Росії офіційно відродять ГУЛАГ


Практика сталінських таборів, де засуджені (в більшості своїй - за політичними статтями) працювали на благо народного господарства, буде реанімовано в Росії вже з 2017 року. Відповідна норма міститься в поправках до Кримінального кодексу Російської Федерації, опублікованих на офіційному сайті Міністерства юстиції, повідомляють Патріоти України.
Зокрема, в оновленому законодавстві будуть передбачені "квоти для прийому на роботу засуджених в організації, в яких державні корпорації або державні компанії мають можливість впливати на прийняті цими організаціями рішення". Простіше кажучи - на великі будівництва у віддалених регіонах (наприклад, так званий Керченський міст між окупованим Кримом і Кубанню), важкі та шкідливі виробництва, об'єкти з видобутку копалин (наприклад, урану) і в інші місця, працювати в яких добровільно росіяни навряд чи побажають . Власне, російський Мін'юст і не приховує цього.
"Положення законопроекту дозволять виконувати роботи у віддалених регіонах, в тому числі з проживанням зазначеної категорії засуджених на об'єктах, що належать зазначеним організаціям", - йдеться в офіційно опублікованій пояснювальній записці до законопроекту.
Крім того, з 2017 року в Росії вводиться новий вид кримінального покарання - примусові виправні роботи. Формально це вважається гуманізацією законодавства, оскільки місця таких робіт юридично не будуть вважатися місцями позбавлення волі, однак громадськість чудово розуміє, як це буде виглядати на практиці. Застосовувати таке покарання планується в якості альтернативи позбавлення волі до засуджених на невеликі терміни - від 2 до 5 років.
Втім, певні вольності таким засудженим все ж будуть дозволені. Зокрема, їм можна буде користуватися мобільними телефонами і навіть інтернетом - зрозуміло, під контролем правоохоронних органів. Крім того, засудженим дозволять самостійно відвідувати лікарів (чи будуть такі в принципі на віддалених будівництвах - не уточнюються, та й плачевний стан російської безкоштовної медицини давно всім відомо).
А ось змінити не вподобану роботу такі засуджені не зможуть. Залишати місця дислокації виправних установ без дозволу їх адміністрації їм також буде заборонено.