Header Ads

 Борис Болотов

"Ультиматум" від ЄС призведе Україну до екологічної катастрофи: Експерт про скасування мораторію на експорт лісу-кругляка


"Скасування мораторію на експорт необробленого лісу-кругляка з України, яке вимагає від нас Європа в обмін на макроекономічну допомогу у 600 мільйонів євро - повна нісенітниця. Особисто я вважаю цю вимогу абсолютно не правильною. Саме час пояснити євроспільноті: Україна цього робити не буде." Про це пише у блозі Обозревателя президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, зазначають Патріоти України, продовжуючи:
Справа у тому, що Україна - не Росія, в нас не дуже велика кількість лісів. Більше того, так склалося, що наші ліси краще не рубати: у Карпатах і так завелика вирубка, а на Поліссі - болота (якщо вирубати ліси, болото почне висихати). Так, експорт лісу-кругляка загрожує Україні двома серйозними екологічними катастрофами: на Поліссі та в Карпатах. 600 мільйонів кредиту не варті таких жертв.
Україна, якщо й має ліс в невеликих кількостях, то повинна сама його переробляти, а Євросоюзу продавати готові меблі. Ліс-кругляк взагалі не повинен бути об'єктом експорту. Тим паче, його достатньо у світі: починаючи від Росії і закінчуючи Бразилією... чому ж його там не беруть?
Гадаю, вищезгаданий "ультиматум" від ЄС - приклад цинічних методів конкуренції. Очевидно, що Польщі та Угорщині, які переробляють деревину, вигідно, щоб ми поставляли їм не готові меблі, а сировину. А потім ці ж країни робитимуть з нашої деревини меблі і нам же продаватимуть.
Повертаючись до теми макрокредиту, слід нагадати: зараз Україна заборгувала різним іноземним партнерам 42 мільярди доларів. Хіба 600 мільйонів євро врятують цю ситуацію? Хіба варто втрачати ліс через ці гроші? Тим паче, не треба забувати, що це кредит і його все одно доведеться віддавати.
Окрім того, солідна частина отриманого кредиту піде в ЄС на оплату консультацій спеціалістів, які пройшли європейський тендер. Нагадаю історію, коли одна європейська аудиторська компанія виграла тендер на реформування банківської системи в Україні (так звані консультації) у 12 мільйонів доларів! Я все розумію, але консультації не можуть коштувати таких грошей. Це звичайнісінька корупція. В нинішній ситуації слід очікувати подібного: ЄС позичить нам 600 мільйонів і одразу ж забере кругленьку суму на "семінари" спеціалістів.
Гадаю, Україні слід подумати, як і коли слід сісти за стіл переговорів і заявити: ми категорично відхиляємо вимоги ЄС щодо скасування мораторію на експорт необробленого лісу-кругляка. Більше того, наданий кредит (600 мільйонів доларів. - Ред.) ми хочемо витрачати не на консультації, а на реальне реформування економіки України.