Header Ads

 Борис Болотов

Українська чиновниця заявила, що її пограбували в брюссельському автобусі


Директорка Департаменту міжнародних програм у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України Олена Трегуб заявила, що її пограбували під час службового відрядження до Брюсселя.
Пише zaxid.net

Оскільки, за словами Трегуб, представники офіційного представництва України при Євросоюзі не зустріли її в аеропорту, їй довелося скористатися громадським транспортом, в якому нібито і стався інцидент.

«Цього тижня я побувала в Брюсселі у службовому відрядженні. Повернулася в Україну фактично бомжем – гроші, телефон, комп’ютер, картки були вкрадені в автобусі з аеропорту Брюсселя. Зловмисники також зняли заощадження з моєї дебіт-карти без пін-коду, наприклад, катаючись на таксі з інтервалом в 10 хвилин між поїздками на суми, які не викликали у банку (українського банку-емітента картки) ніяких підозр – від 300 до 500 євро», – написала Трегуб у своєму блозі.

Чиновниця зазначила, що працює директором міжнародного департаменту МЕРТ вже два роки, а до цього навчалася, жила і працювала в США. «Фінансовий результат моєї роботи полягав для мене в систематичному зменшенні моїх американських заощаджень. Замість оплати роботи, співрозмірної з витрат на проживання в столиці, я працювала в мінус», – наголосила Трегуб.

Вона уточнила, що приїхала в Україну після Майдану на запрошення екс-міністра економіки Айвараса Абромавічуса. «Вирішила допомогти Україні навести лад у сфері міжнародної допомоги, оскільки мала для цього фахову освіту і досвід. Про реформу потрібно говорити окремо: опір, саботаж, відсутність фінансових і людських ресурсів», – написала Трегуб.

«Цей випадок під час відрядження в Брюссель ставить під питання можливість продовжувати для мене роботу і завершити напрацювання щодо реформи координації і управління міжнародною допомогою з фінансової – технічної точки зору», – повідомила чиновниця.

Трегуб засмутило і те, що консул вимагала сплатити 50 євро за довідку для повернення в Україну і відмовилася від цієї вимоги після надання заяви чиновниці про її складне становище.

У свою чергу представництво посольства України в ЄС на сторінці в Facebook повідомило, що не зобов’язане було надавати службовий автомобіль, оскільки Трегуб не оформила через Міністерство закордонних справ технічне завдання на відрядження. Тим не менш, представництво увійшло в положення і направило в аеропорт дипломата на приватному автомобілі. Через форс-мажорні обставини (страйк військових) автомобіль був заблокований в тунелі. Коли ж автомобіль доїхав до аеропорту, Трегуб там вже не було, а її мобільний не відповідав.

«Близько 17:00 (15 листопада) Представництво отримало дзвінок з відділення поліції Брюссельського аеропорту, де повідомили, що Трегуб перебуває там “після пограбування”. Коли дипломати прибули в аеропорт, представник МЕРТ розповіла, що вирішила не чекати зустрічаючих, які запізнювалися, а їхати до готелю громадським транспортом. Проїхавши декілька зупинок, Трегуб, за її власними словами, зрозуміла, що, ймовірніше за все, забула сумку з особистими речами, ноутбуком і телефоном на зупинці. Відповідно, факту пограбування (юридичний термін, який передбачає, що “грабіжник не приховує свого наміру протиправно вилучити майно в потерпілого, при цьому ігнорує волю потерпілого чи третіх осіб”) поліцією не зафіксовано», – наголосили у Представництві України при ЄС.

Також там повідомили, що з урахуванням «плачевної ситуації з виконанням низки проектів в рамках прикордонного співробітництва, яка загрожує втратою близько 30 млн євро, Єврокомісія має намір направити в Україну місію для проведення аудиту». «Питання належної координації міжнародної технічної допомоги, за яку відповідає саме Департамент очолюваний пані Трегуб, залишається відкритим», – наголосили у представництві.

Цікаво, що чиновниця МЕРТ у своєму блозі кілька разів згадує «ПриватБанк», в якому вона обслуговувала свою картку. А ось дипломати наголосили, що на наступний день після інциденту, спізнившись на захід, замість того, щоб брати участь в «активному обговоренні результатів прикордонної співпраці», Трегуб вирішила, що першочерговою і найважливішою справою є публікація фотографії зали засідань і вражень від системи безпеки приміщення Єврокомісії у Фейсбці. «Телефон згодом таки десь знайшовся?», – риторично запитали у Представництві України при ЄС.

Там також зауважили, що представниця української делегації, на відміну від інших делегацій, у тому числі російської, жодного разу не взяла слова під час конференції.