Header Ads

 Борис Болотов

Інвестиції в Україну: Китай побудує в Чорнобильській зоні сонячні електростанції


Через 30 років після аварії на Чорнобильській АЕС дві китайські інвестиційні компанії планують побудувати в 10-кілометровій зоні відчуження навколо Чорнобильського реактора сонячні електростанції (СЕС). Будівництво має розпочатися в 2017 році, повідомило в понеділок, передають Патріоти України з посиланням на DW.
Спільну роботу вестимуть фірма GCL System Integration Technology і концерн China National Complete Engineering.
Заплановане місце розташування майбутніх сонячних електростанцій неодноразово перевіряли технічні експерти обох фірм. СЕС повинні скласти альтернативу атомним електростанціям, які є одним з основних джерел електроенергії в Україні.
Наприкінці жовтня в Києві відбулася зустріч керівництва китайських компаній з міністром екології та природних ресурсів Остапом Семераком, а також головою Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталієм Петруком. Представники китайської сторони повідомили, що готові інвестувати в будівництво сонячного парку в Чорнобильській зоні понад 1 млрд доларів, оскільки розглядають його як довгостроковий проект на перспективному ринку.
"Ми спробуємо відновити забруднені радіацією території за допомогою зелених і поновлюваних джерел енергії і сподіваємося, що це принесе істотну соціальну і економічну користь", - заявив глава правління GCL System Integration Technology Шу Хуа.
Передбачається, що сонячні електростанції в зоні відчуження навколо Чорнобильської АЕС дозволять виробляти 1 ГВт-год електроенергії на рік.