Header Ads

 Борис Болотов

Турчинов: Указ вступив у дію, провайдери вже сьогодні можуть починати блокувати російські соцмережі

Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов заявив, що Кабміну вже доручено відпрацьовувати механізм реалізації указу про санкції, які стосуються російських веб-ресурсів.
Про це пише 33seconds.com.ua
Крім того, Турчинов закликав українських провайдерів уже сьогодні почати блокувати російські соціальні мережі відповідно до рішення РНБО про санкції щодо фізичних і юридичних осіб.
“Я звертаюся до провайдерів, поки СБУ готує інформаційний лист, який, я сподіваюся, вже завтра отримають українські провайдери, не чекати інформаційного листа від СБУ, а з натхненням починати виконувати рішення РНБО та вже сьогодні починати блокувати російський контент”, – сказав він.
Також Турчинов додав, що доступ до російських інформресурсів необхідно було заблокувати ще раніше, пише УНІАН.
“Це треба було робити мабуть ще раніше, але ми системно підійшли, реалізували і прийняли рішення”, – зазначив він.
“Технічні питання – вони також вимагають часу, необхідно знати чітку юридичну адресу, щоб мінімізувати кількість позовів. Там фігурує понад тисяча прізвищ, які треба перевірити, знайти їх адреси. Тому це дуже серйозні питання, і вони викликають багато проблем, коли їх готують”, – так Турчинов відповів на питання про те, чому блокувати російські веб-ресурси вирішили тільки зараз.
Також секретар РНБО додав, що слід внести зміни в законодавство щодо механізму санкцій.
“Для того, щоб говорити про санкції проти провайдерів (у разі відмови від блокування російських інтернет-ресурсів. – Ред.), я скажу об’єктивно, і таке завдання вже поставлено – нам необхідно внести деякі зміни і в законодавство, але я переконаний, що ми знайдемо аргументи для того, щоб українські провайдери захищали інформаційне поле України. Захищали наших громадян від інформаційної агресії”, – сказав він.
“Зміни в законодавстві потрібні для того, щоб не виникало питання у провайдерів щодо того, виконувати чи не виконувати рішення, які виходять із захисту інтересів України”, – додав Турчинов.