Header Ads

 Борис Болотов

Захарченко заявив про створення "Малоросії": Жорстка відповідь України і здивування в Росії

Ватажок бойовиків "ДНР" Олександр Захарченко раптово заявив про створення "Малоросії", яка "є спадкоємицею України". У відповідь в Держдумі РФ сказали, що йому "слід бути обережнішим".
Заява Захарченка
"Ми вважаємо, що держава Україна в тому вигляді, яка вона була, не підлягає відновленню. Ми, представники регіонів колишньої України, за винятком Криму, заявляємо про заснування нової держави, яке є спадкоємицею України. Ми згодні з тим, що нова держава буде називатися Малоросія, так як сама назва Україна дискредитувала себе", - заявив Захарченко 18 липня.
Він також сказав, що столицею "Малоросії" стає Донецьк, а Київ залишається історико-культурним центром без статусу столичного міста.
"Державним прапором" Малоросії "визнається прапор Богдана Хмельницького... Ми керуємося тим, що Донецька народна республіка, поряд з Луганською Народною Республікою, залишаються єдиними територіями України, не беручи до уваги Криму, на яких збереглася законна влада", - сказав також він.
Захарченко висловив думку, що необхідно ввести в "Малоросії" надзвичайний стан на три роки і заборонити діяльність будь-яких партій.
".. в цей же термін починаються розслідування із залученням міжнародної громадськості за злочинами в Одесі, на Майдані, в Донбасі. Це рішення визріло вже давно, але всьому свій час, і ось саме сьогодні ми пропонуємо той варіант, який дозволить зупинити війну", - сказав також ватажок бойовиків.
Він зазначив, що "тут є кілька умов": створення "Малоросії" повинні підтримати самі жителі України і міжнародне співтовариство.
"Це перша і остання наша пропозиція", - сказав також ватажок бойовиків.
Відповідь Росії
Заяву Захарченка прокоментував голова комітету Держдуми РФ у справах СНД Леонід Калашников.

Кадр відео Новини на Першому Каналі via YouTube
Леонід Калашников заявив, що як голова комітету Держдуми не може підтримати заяву Захарченка/Кадр відео Новини на Першому Каналі via YouTube


"З одного боку, Росія вимагатиме дотримання мінських угод... з іншого боку, по-людськи я розумію Захарченка", - заявив він, зокрема, додавши, що слід "бути обережнішим у подібних речах".
"Як голова комітету я цього (заяву Захарченка про заснування" Малоросії" - ред.) Підтримати не можу. Але як людина, як комуніст, як депутат я давно закликаю Росію визнати ці держави (терористичні організації" ДНР "і" ЛНР "- ред .)", - зазначив Калашніков.
Відповідь "ДНР" на відповідь Росії
На цю заяву Калашникова вже встиг відповісти "віце-прем'єр" терористичної організації "ДНР" Олександр Тимофєєв. Він спробував пояснити, що створення "Малоросії" не суперечить Мінським угодами.
"Наша пропозиція не суперечить Мінську. Якраз те, що є в мінському пакті про те, що має відбутися з наших пропозицій, це і є виконання Мінська", - заявив він.
Тимофєєв висловив думку, що Україна "зникає", а в Мінських угодах немає визначення "як і що там має називатися", а є тільки умова про цілісність кордонів і суверенітет.
"Так ось ми проголосили цілісність кордонів Малоросії і суверенітет. Тому Мінську ми не суперечимо. Але якщо нас не почують мирним шляхом, ми підемо воєнним шляхом", - заявив ватажок бойовиків.
Відповідь "ЛНР"
З приводу несподіваної заяви Захарченка висловили здивування також бойовики терористичної організації "ЛНР".
"Голова Народної ради" "ЛНР" Володимир Дегтяренко заявив, що "ДНР" не погоджувала з ними питання про створення "Малоросії".
Він також сказав, що "на цей момент доцільність подібного кроку викликає великі сумніви" на сьогодні альтернативи Мінським угодами немає.
За його словами, хоча "ЛНР" готова обговорити створення "Малоросії", поки що така пропозиція їм не надходила.
Коментарі про "Малоросію" і Захарченка в Україні
Після заяви Захарченка про "Малоросію" прес-секретар президента України Святослав Цеголко опублікував цитату заяви Петра Порошенка на своїй сторінці в Twitter.


"Проект "Новоросія" був похований. Україна відновить суверенітет над Донбасом і Кримом", - йдеться в повідомленні Цеголко.
Можливим коментарем заяви Захарченка є також слова президента України Петра Порошенка на прес-конференції в Тбілісі 18 липня, опубліковані на сторінці в Twitter представником прес-служби Адміністрації президента Яремою Духом.


"Захарченко - не політична фігура, а маріонетка, передає кремлівські послання", - заявив Порошенко.
Крім того, на заяву Захарченка відповів начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко.
"Український народ поховав "новоро$$ію", поховає й "малоро$$ію". Хворі фантазії російських маріонеток завжди зникають як мана. Територіальний суверенітет України буде відновлено. Безумовно!", - написав Муженко на своїй сторінці в Facebook.
Реакція соцмереж
Відразу ж після заяви Захарченка про створення "Малоросії" в соцмережах з'явилося безліч саркастичних коментарів на цю тему.