Header Ads

 Борис Болотов

План Маршалла для України: Європа і США згодні підтримати програму фінансово - спікер Сейму Литви

Україні важливі, перш за все, успіхи в економіці, з цією метою Европа і США мають намір підтримати варіант Плану Маршалла для країни - як в політичній площині, так і фінансово.
Про це на зустрічі з українським керівництвом у Києві розповів спікер Сейму Литви Вікторас Пранцкетіс.
"Але сьогодні на порядку денному ще й економічний успіх України. Саме тому і народилися ідея Плану Маршалла, яку ми озвучили і визначили в Європі і США", - цитуєспікера урядовий портал.
За його словами, ідея знаходить підтримку - як на політичному рівні, так і на рівні фінансування у Брюсселі та Вашингтоні. 
Крім того, він підкреслив, що Вільнюс був і залишається адвокатом України в Євросоюзі і НАТО в контексті, насамперед, протидії військовій агресії Росії.
Нагадаємо, що в березні Європейська народна партія схвалила резолюцію про розробку довгострокового плану підтримки України, так званого плану Маршалла для України. Передбачається, що проект "плану Маршалла" передбачає виділення щорічно 5 млрд євро на підтримку реформ в Україні.
У той же час депутат Бундестагу Карл-Георг Вельман заявив, що Україна може отримати фінансову допомогу на кшталт плану Маршалла в разі успішного проведеної судової та адміністративної реформи. За його словами, незалежні судді, незалежні прокурори - це наріжний камінь.

План Маршалла - програма допомоги Європі після Другої світової війни. Висунутий в 1947 році американським державним секретарем Джорджем К. Маршаллом і вступив в дію в квітні 1948 року. У здійсненні плану брали участь 17 європейських країн, включаючи Західну Німеччину.
План Маршалла сприяв встановленню післявоєнного світу в Західній Європі. Метою реалізації плану було відновлення зруйнованої війною економіки Європи, усунення торгових бар'єрів, модернізація промисловості європейських країн та розвиток Європи в цілому.