Header Ads

 Борис Болотов

"Не тільки тому, що ми у себе вдома": 93-річний ветеран УПА розповів, чому Україна переможе (відео)

Леонід Герасим’юк, ветеран УПА, мешкає в с. Молочанськ Запорізької області. Сказати, що він любимчик долі – не сказати нічого. Тричі він уникав смерті. Спочатку, ще дитиною, його хотіли розстріляти німці, коли в гноївці перевозив зброю (на щастя її не знайшли). Потім був приговорений до розстрілу у в’язниці, з якої втік. Втретє був засуджений до довічного ув’язнення, але реабілітований з каторги. І вже у 1976-у році після реабілітації був направлений у Запорізьку область. Патріоти України пропонують вашій увазі сюжет, присвячений ветерану УПА, який зробило Громадське ТБ Запоріжжя.

За професією Леонід Герасим’юк – інженер-механік. Ще тоді знання дозволяли зводити поїзди з рейок, - каже ветеран УПА:
- Нічого в нас не було. Бачили дорогу, поворот, невеликий насип. Зрізали дві сосни, поклали на повороті на рейки. Три пари коней, трішки відкрутити болти, потягти і рейка відійшла вбік. Ото і все. Нічого не було. Бажання було і віра в Україну, - каже Леонід Герасим’юк.
Під час другого ув’язнення і засудження до каторги, був направлений у Казахстан. Спочатку кілька років був на рудниках, а потім був на будівництві найбільшого у світі космодрому Байконур. Нині ж знання інженера-механіка теж стали у нагоді. У свої 92 роки він ремонтує швейні машини. Каже, не може без роботи сидіти. Війну з агресором коментує як продовження боротьби за незалежність.
- Знав що це станеться… Головне, що хочу сказати, це те, що треба схилити голови перед батьками і матерями добровольців і військових, що пішли за своїм бажанням. Це залежить від виховання. Хай хлопці повернуться такими, як і пішли.
Леонід Опанасович каже, що знає чому Україна переможе у цій війні.
- Не тільки тому, що ми у себе вдома, але і тому, що ми знаємо, хто ми. Хай молоді гордяться, що вони українці. З такими волонтерами і людьми ми переможемо. Наша земля пропитана кров’ю, кров’ю наших героїв. Забувати цього не можна. Переможемо!