Header Ads

 Борис Болотов

До чого може привести підвищення зарплат медикам і вчителям

З приходом осені українська влада згадала про те, що дуже важливим для держави є фінансова допомога для працівників бюджетної сфери медицини і освіти. Начебто ці дві галузі не приносять країні доходів, а тільки вимагають бюджетних вливань. Але здоров'я і рівень освіти української нації - це перспектива найближчого майбутнього, про яку потрібно думати заздалегідь. До чого може привести заплановане в проекті бюджету на 2017 рік збільшення зарплат медикам і викладачам?


Згідно з прогнозами експертів, рівень інфляції в 2017 році складе близько 8%, при цьому зарплату працівникам медицини і викладачам піднімуть на 20-30%. Здавалося б, ось воно виконання зобов'язання держави щодо захисту соціальних стандартів. Але існує чимало факторів, які можуть «з'їсти» надбавку до зарплати медиків і вчителів, зробити її формальною.

По-перше, український торговий ринок дуже швидко реагує на наймінімальніші підвищення пенсій і зарплат. Після підвищення соціальних стандартів нерідко ціни на продукти також починають зростати. Причому, в першу чергу дорожчають найдешевші продукти - саме ті, які частіше купують працівники бюджетної сфери. Якщо придивитися до зростання цін на продукти, то елітні товари харчування і алкоголь практично не ростуть в ціні, вони і так коштують недешево і купують їх набагато рідше. А ось найбільш ходові і дешеві продукти харчування - крупи, яйця, молочні продукти, м'ясо можуть поступово дорожчати. Іноді проста інформація в пресі про те, що бюджетникам можуть підняти зарплати, викликає різке зростання цін продуктів харчування.

А якщо врахувати той факт, що тепер перекупників не обмежуватимуть націнкою, яка раніше не перевищувала більше 15%, то вартість продуктів харчування може значно зрости. При цьому, не виключений великий розкид цін на продукти в різних торгових мережах. Торгова сфера продуктів харчування в Україні має спекулятивний характер. Господарі великих торгових мереж, як правило - вихідці епохи вільних ринкових відносин періоду «Перебудови», а тоді гроші робилися швидко і з великими оборотами. Хоча зараз українці стали набагато більше економити на всьому, але продукти харчування - це та сфера, в якій українці витрачають найбільше грошей - від 40 до 70% своїх зарплат. Чверть українців, до яких в основному відносяться працівники бюджетної сфери, витрачаючи на їжу до 80% своєї зарплати.

По-друге, якщо врахувати те, що ціна акцизного збору на пально-мастильні матеріали знову може вирости, цей факт спричинить за собою підвищення цін в ряді сфер, які пов'язані з перевезеннями. Приміром, в 2016 році акцизна вартість альтернативного моторного палива зросла на 42%. Підвищення ціни на акциз палива - один з інструментів Кабміну, який дозволяє наповнювати бюджет додатковими фінансовими надходженнями. Прийнято вважати, що акциз при продажу пально-мастильних матеріалів лягає на плечі власників автотранспорту, які відносяться до більш заможної категорії громадян. Але таке підвищення побічно відбивається і на малозабезпечених українцях, адже зростання цін на паливо завжди веде до подорожчання цін вантажоперевезень і як наслідок, подорожчання всіх видів товарів.

По-третє, підвищення зарплат медикам і вчителям може залишити деяких з них за межею 15% бар'єру, який дозволяє оформити комунальну субсидію. Для викладачів підвищення зарплат буде виглядати нерівномірно і буде залежати від їх кваліфікації, стажу та кількості погодинного навантаження. Вчителі вищої категорії будуть отримувати набагато більшу зарплату, ніж викладачі нижчих категорій.

На даний момент викладач першого тарифного розряду в середньому отримує зарплату трохи більше 2 тисяч гривень. А вже в 2017 році, за заявами Кабміну, педагог з аналогічним першим розрядом може мати зарплату більше 6 тисяч гривень. Лікарі-терапевти, зарплата яких зараз знаходиться на рівні 2,4 тисячі гривень, в наступному році зможуть отримувати близько 7 тисяч гривень. 

При такому істотному підвищенні зарплат більшість працівників медицини і сфери освіти будуть позбавлені права отримання субсидій. Тут як в старій мудрості: «якщо десь щось зменшиться, то в іншому місці воно ж додасться.». Якщо службовці приватних фірм і компаній мають можливість занижувати свої офіційні доходи і претендувати на субсидії, то медики і викладачі з великими зарплатами цього зробити не зможуть. Формально, в 2017 році працівники бюджетної сфери медицини і освіти не зможуть поскаржитися на маленькі зарплати, але при цьому вони можуть втратити багато соціальних пільг. При цьому, підвищення цін на життя може перетворити збільшені зарплати медиків і викладачів в чистий фарс.