Header Ads

 Борис Болотов

Український експерт "заспокоїв" росіян: "США розпочнуть поставки зброї Україні, навіть якщо президентом стане Трамп", - Карасьов на "Эхо Москвы"


У разі відновлення активних бойових дій на сході України Сполучені Штати Америки можуть прийняти рішення про постачання летальної зброї Україні, незалежно від нового президента, в тому числі, прийняття такого рішення можливе в разі перемоги кандидата від республіканців Дональда Трампа. Таку думку висловив політолог, директор "Інституту глобальних стратегій" Вадим Карасьов, коментуючи залежність можливих поставок озброєння від підсумків виборів в США. Про це він розповів в ефірі радіо Эхо Москвы, передаютьПатріоти України.
"У Росії недооцінюють непередбачуваність Трампа, а він може прийняти таке рішення. Тут, звичайно, сигнал Росії дотримуватися Мінських угод, не порушувати "режим тиші" на Донбасі, не думати про нові бойові дії, не фарширувати Донбас військовою технікою, тому що в такому випадку американський Конгрес, а потім і Адміністрація ухвалить рішення про надання Україні летальної зброї", - прокоментував Карасьов .
Він нагадав, що схожої думки дотримується екс-спікер Палати представників США Ньют Гінгріч. Незважаючи на відсутність надання летальної зброї в програмі Республіканської партії, Гінгріч впевнений, що на відміну від Хілларі Клінтон, кандидата від Демократичної партії, Трамп "розблокує питання надання зброї на користь України" і запропонує продаж з відстрочкою платежів, передають novosti.dn.ua.
З 2015 року в США йде обговорення про постачання в Україну новітнього дорогого переносного протитанково ракетного комплексу "Джавелін". Станом на 2013 рік, вартість одного комплексу становила близько 100 тис. доларів. США поставляє "Джавелін" в Австралію, Бахрейн, Чехію, Естонію, Францію, Йорданію, Норвегію, Ірак, Іспанію, Великобританію, Грузію, ОАЕ, Нову Зеландію, Тайвань, Литву, Оман, Катар і Саудівську Аравію.
Під час свого візиту в Нью-Йорк 18-21 вересня президент Петро Порошенко запевнив, що передати Україні летальне озброєння не становить небезпеки.
"За ці два з половиною роки ми показали, що на нас можна покластися, і нам можна довіряти. Ми продемонстрували, що Україна ніколи не вела і не буде вести загарбницьких воєн. Від нашої країни ніколи не надходило загрози. Тому передати нам летальне озброєння абсолютно безпечно", - заявляв президент.
Поставка летального озброєння українській стороні увійшла до прийнятого Конгресом США закону "Про підтримку стабільності і демократії в Україні", який також фіксує збереження американських санкцій проти Росії до повного дотримання Мінських домовленостей і відновлення контролю України над Кримом.
Крім надання зброї американцями Карасьов також допускає можливість скасування антиросійських санкцій деяким країнами Європейського Союзу.
"Є дві речі: реформи в обмін на продовження санкцій і другий момент - якщо санкції доведеться скасовувати, якщо спрацює лобі за скасування санкцій, тоді американці і друзі України можуть сказати "Це не наша вина, ви недостатньо сміливо, рішуче, послідовно, результативно проводите реформи", - вважає він.
Карасьов зазначив, що питання продовження чи скасування санкцій щодо Росії буде прийматися на саміті ЄС наприкінці січня 2017 року, напередодні інавгурації нового президента США.
Про можливість скасування санкцій як мінімум п'ятьма країнами ЄС також стверджував віце-президент США Джозеф Байден, зазначивши що рішення буде залежати від просування в Україні політичних і економічних реформ. Байден запевнив, що США чинять тиск на ЄС в питанні продовження санкцій до повного виконання Росією Мінських угод.