Header Ads

 Борис Болотов

В Україну йде епідемія: Як уберегтися від грипу


Сезон захворюваності на грип та ГРВІ в Україні почався з 3 жовтня і триватиме до середини травня 2017 року. Про це розповіла завідувачка Центру грипу та ГРВІ в Українському центрі з контролю і моніторингу захворювань МОЗ України Тетяна Діхановська, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.
За словами епідеміолога, поки епідеміологічна ситуація захворюваності на грип в Україні стабільна, а її пік припаде на лютий-березень 2017 року.
"Епідеміологічна ситуація захворюваності на грип та ГРВІ по Україні, в тому числі і по Києву, станом на 5 жовтня абсолютно стабільна. Граничний рівень по Києву менше на 32% від можливого на цьому тижні. Ми очікуємо, що грип почне свій підйом в середині грудня з піком в лютому-березні 2017 року. І по закінченню цього терміну, до квітня, ми побачимо зниження і навіть сходження нанівець ", - розповіла Діхановська.
Як зазначила епідеміолог, вакцини не дають стовідсоткової гарантії захисту від грипу, проте зможуть уберегти від летального результату.
"Якихось особливих методів для профілактики грипу немає, вони стандартні. Загартовуватись. У натовпі триматися подалі, хоча б на відстані 1,5-2 м, від людей, які кашляють або чхають. Не переохолоджуватися. Приймати імуностимулятори, хоча б звичайні вітаміни. Носити з собою вологі серветки зі спиртом або інші знезаражувальні засоби, щоб протирати руки після того, як ви трималися за ручки дверей в транспорті, громадських приміщеннях.
Про ефективність вакцин теж можна багато говорити. У минулому сезоні у нас реєструвалася незвично підвищена смертність від ускладнень від грипу, але серед померлих не було жодного щепленого. Тобто навіть якщо вакцинована людина захворіла, то ускладнень у неї не було - це стовідсотково ", - радить Діхановська.