Header Ads

 Борис Болотов

Стало відомо, чому українці втратять право достроково виходити на пенсію

Як стверджують експерти, середній вихід на пенсію в Україні становить 49 років. Незважаючи на те, що, відповідно до пенсійного законодавства, українці виходять на пенсію в 60 років, велика кількість громадян сьогодні йде на заслужений відпочинок саме достроково і, перш за все, це пов'язано з важкими умовами праці громадян. Про це йдеться на сайті Хвиля, інформують Патріоти України.
Незважаючи на те, що уряд обіцяє не підвищувати пенсійний вік, більшість громадян втратять право виходити на пенсію достроково, що, власне і стане своєрідним підвищенням пенсійного віку. Уже зараз скорочені списки професій (№1 і №2), які дають право на достроковий вихід на пенсію і, за словами голови Партії Пенсіонерів України Миколи Кукуріки, таке скорочення останнім не буде.
"Категорії громадян, які користуються правом дострокового виходу на пенсію, чекає нелегкий період. Швидше за все, списки професій будуть скорочувати і далі, поки не залишиться мінімальна кількість таких категорій працівників. Не виключаю, що доведеться підняти страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію, також варто готуватися до того, що в кінці року пенсіонерам підготують не дуже приємні зміни, адже до 16 грудня уряд має ухвалити відповідні законопроекти по врегулюванню пенсійного віку, без яких не варто розраховувати на черговий транш МВФ," - пояснює Микола Кукуріка.
За його словами, для забезпечення пенсіонерів виплатами необхідно 257 млрд. грн., в той час, коли сума власних надходжень до Пенсійного фонду становить лише 110 млрд. грн. Таким чином дефіцит ПФУ становить понад 145 млрд. грн.
"МВФ хоче чітко розуміти за рахунок чого будуть скорочувати цей дефіцит, перш ніж давати Україні гроші, і, вже традиційно, латати діру за рахунок пенсіонерів, тому що МВФ добре розуміє, що, якщо в країні 12,4 млн літніх людей, а тих громадян, які платять єдиний соціальний внесок лише 10 млн. громадян, то зростання числа пенсіонерів лише погіршить ситуацію, тому їх кількість будуть скорочувати, а скоротити вони можуть тільки технічно скасувавши достроковий вихід на пенсію.
Переконаний, що дійдемо до того, що право виходу на пенсію за професійною ознакою просто зникне. Підставою виходу на пенсію будуть виключно вік і стаж," - додав голова Партії Пенсіонерів.