Header Ads

 Борис Болотов

Сонне сп'яніння - нова хвороба жителів мегаполісів (відео)


Американські вчені з Стендфорда стверджують, що жителі великих міст всі хворі на "сонне сп'яніння". Його називають новою хворобою, яка може викликати інсульти і інфаркти, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.
Українські лікарі стан справ підтверджують. І додають, що "хвороба мегаполісів" викликає хронічні розлади сну, які з часом на роки вкорочують життя.
Ті, що не сплять вночі, сплять вдень: під час роботи, навчання, водіння авто і в транспорті.
Українець Руслан Опалюк став одним із пацієнтів лікарів. Сьогодні Руслан на 40 кілограмів худіше, ніж півроку тому. Саме тоді родичі привели його лікуватися в Українську асоціацію медицини сну. Скаржився, що не може виспатися, хропе, вдень весь час хоче спати, має проблеми з серцем і хронічну депресію.
"Не міг керувати автомобілем певний час, тому що засинав в дорозі, не міг перенести кілька годин. Читати книгу не міг довго, тому що організм виснажений і це дуже заважало мені жити. Під час роботи дуже хотілося спати", - розповідає киянин.
Уже півроку Руслан спить вночі з маскою на обличчі, а його дихання регулюють апаратом. За його словами, вдень він бадьорий і оптимістичний. Але лікуватися або піклуватися про своє здоров'я хочуть не всі, кажуть лікарі.
Хоча експерти роками стверджують, що недосипанія, - проблема серйозніша, ніж здається на перший погляд. "Це призводить до гіпертонічних кризів вночі. Крайній ступінь - це інсульти і інфаркти, високий холестерин, метаболічний синдром, вага. Це проблема не тільки великих міст, а всього нашого населення, на цьому тлі почалося зловживання алкоголем", - кажуть лікарі.
Сонне сп'яніння - умовна назва комплексного синдрому хронічної втоми, який, на думку лікарів, зараз чи не у кожного другого українця. Щоб уникнути його появи, - вкрай необхідно щодня лягати спати не пізніше 10 години вечора. Більшість людей все ж визнають, що сплять максимум 6 годин, лягають після 12.
Сном жертвують, хоча і знають, що це небезпечно. Рецепт, як відчувати себе вдень на всі сто, розповідає пан Олексій. Йому 70, на вигляд виглядає молодше. Лягає спати о першій ночі, в п'ять - вже на ногах.
"Прогулянка десь годину, вона добре оздоровлює", - переконаний чоловік.
Але лікарі кажуть, що прогулянок недостатньо. Важливо створити собі стабільний режим сну і спати 8 годин. Якщо займатися спортом, то за три години до сну. Вечеряти легким бутербродом, наприклад, з сірого хліба з індичкою або сиром. А ще перед сном прийняти ванну, слухати спокійну музику і обійняти рідних. Більше восьми годин теж спати не варто. Тому що пересипання для самопочуття ще шкідливіше.