Header Ads

 Борис Болотов

"Це наче повернутися до чоловіка, який тебе б'є, але ти його все одно любиш", - тревел-блогер про подорожі і Україну (фото, відео)


Styler
 поговорив з українським мандрівником, який не знає, що таке п'ятизіркові готелі і статус "все включено". Максим Заселян звик подорожувати з рюкзаком і наметом, не плануючи бюджет і кожен свій крок, пишуть Патріоти України.
На мапі його подорожей – 32 країни і більше 150 міст. Хостели, автостоп, намети, сотні знайомств і пригод – цей мандрівник не знає, як це, відпочивати в п'ятизіркових готелях, замовляти трансфер від аеропорту до місця призначення або купувати вже готовий тур, де все включено.
Стандартні подорожі – однозначно не формат для тревел-блогера зі стажем, колишнього учасника реаліті-шоу "Автостопом до Гавани", для якого статус "турист" прирівнюється до образи.
У 2015 році завершилася, мабуть, його найвідчайдушніша й найекстремальніша подорож. Маючи в кишені всього 230 доларів, українець родом з Донецька Максим Заселян відправився на півроку в США. Тут йому доводилося ночувати у ледь знайомих людей, пізнавати всі принади каучсерфінгу, виживати.
Творець блогу NUISIDIDOMA жартома називає себе "бомжем", якому вдалося з мінімальним бюджетом перетнути океан, повалятися на пляжах Майамі, перейнятися культурою Нью-Йорка, побачити ведмедів Аляски. За підсумками поїздки Максим змонтував серіал про свої пригоди.
Влітку 2016 року тревел-блогер зробив ще одну нестандартну експедицію – об'їхав всю Ісландію на велосипеді з рюкзаком і наметом на перевагу.
"Бував я в різних умовах. А на днях зрозумів, що мені потрібно обов'язково зробити три речі: організувати похід в гори, поплавати на байдарках і зайнятися спелеологією. Останнє мене трохи лякає, саме тому я хочу це зробити – опуститися в печери", - Максим Заселян впевнений, що кожне нове подорож має бути в рази крутіше попереднього.
Styler зустрівся з блогером, щоб довідатися про корисні лайфхаки від бувалого мандрівника, а також торкнутися теми рівності, менталітету і поговорити про українців, які виїхали за кордон.
Про проживання: "Якось ночував на даху"

Якщо ти хочеш більш комфортні умови, тоді, звичайно, це готелі, але краще – хостели або гестхауси (гостьові будинки), тому що це весело, нові знайомства.
- Каучсерфінг. Звісно, куди ж без нього. Це безкоштовне житло по всьому світу. Як на мене, то найбільш відкриті до каучсерфінгу американці. Але це я ще в Грузії не був, там люди самі по собі дуже привітні (посміхається).
- Знайомство на вулицях – як варіант. Бачиш компанію молодих людей, просто, без сорому підходиш до них, знайомишся, питаєш, як і що. У будь-якому випадку хтось так і запропонувати залишитися у нього на ніч. Я так робив у Швейцарії. На нічній трасі знайшов компанію хлопців, познайомився і домовився з одним з них про нічліг.
- Спільноти в соцмережах. Їх безліч. Групи за типом "Майамі-Україна", створені представниками нашої діаспори. Можна написати в такій групі про приїзд, попросити показати вам місто, ну і про ночівлю запитати.





- Хештегі в Twitter. Пишете потрібний вам запит під відповідним хештегом, мовляв, приїхав туди-то, у кого можна залишитися. Завдяки Twitter мене на тиждень вписали в Стокгольмі. Коли у мене вкрали документи, я приїхав до Кракова без нічого. Написав в Твіттері, що перебуваю в такому-то місці, без грошей, #needhelp. Ще й зима була. Так ось через пару годин до мене прийшов чоловік, приніс з собою курточку і дозволив залишитися у нього на два дні.
- Пляжі, парки, дахи і т. д. Звичайно, такі варіанти не підійдуть любителям комфорту. Але чому б і ні?! Наприклад, на даху безпечно, тебе ніхто не бачить. У Гонконгу є багато хмарочосів з відкритими дахами. Можна там поставити намет. Я таким чином як у Стокгольмі ночував.
Про харчування: "В час критичних ситуацій можна піти на задній двір ресторану або кафе"

- Є різні варіанти, не тільки кафе і ресторани. Візьмемо той же каучсерфінг. Якщо вам пропонують безкоштовне житло, то можуть і безкоштовно пригостити обідом або вечерею. Але на це не варто розраховувати.
- Автостоп. Часто буває, що тебе не тільки підвозять, але ще і підгодовують. Але на це теж не потрібно сподіватися кожен раз, коли стопите машину.
- Під час критичних ситуацій можна піти на задній двір ресторану або кафе, куди виходить персонал. Переговорити з офіціантами і запитати, чи є у них якась їжа. Будьте впевнені, що є. Я точно знаю, так як працював в кафешках, де щодня викидають просто купу їжі. До речі, якщо вдасться домовитися, то тобі навіть щось приготують.





- Продуктові ринки під час закриття. Був у Роттердамі і потрапив на закриття ринку. Так от там було просто неймовірна кількість безкоштовних овочів і фруктів.
- Варіантів багато, і це стосується не тільки харчування. Потрібно включати фантазію, відключати сором і спілкуватися з людьми.
Про людей
Тільки ввічливість і жодних різких слів. Ввічливість застосовується скрізь. Ну і посмішка теж завжди працює.
Про безпеку

- Страховка – це перше діло. Багато хто думає, навіщо їм це треба витрачати зайві 100 грн. Але якщо отримаєте за кордоном якісь каліцтва, то зрозумієте, що витрачені гроші на страховку – це взагалі не вклад у порівнянні з витратами за місцеве медобслуговування.
- Крім того, завжди потрібно думати про своїх близьких, яким ви залишите купу клопоту.
- Заздалегідь складіть список телефонів і адрес консульств України в різних містах і країнах.
- Зробіть копії документів. Носіть з собою копії, а не оригінали.



- Документи і гроші краще носити в невеликій натільної сумочці. Велику суму грошей розділіть на дві частини: одну покладіть на картку, другу також розділіть на невеликі суми і зберігайте їх у різних місцях, а не тільки в рюкзаку. Та й взагалі, не носіть цінні речі в рюкзаках. У мене якось вкрали в Барселоні рюкзак, де було все: документи, гроші.
- Не "світіть" дорогою технікою. Це добре, якщо у вас є останній iPhone або MacBook, але не треба дратувати оточуючих. Носіть техніку в чохлах або хоча б заклейте логотипи наклейками.
- Не геройствуйте. Не влазьте в незрозумілі перипетії, компанії і т. д.
ТОП-5 порад для початківців мандрівників від Заселяна
- Не розпорошуйтеся. Не потрібно за тиждень прагнути об'їхати п'ять країн, все одно нічого не побачиш, людей не зрозумієш і країну не дізнаєшся. Це як стріляти з гармати по горобцях. Краще їхати цілеспрямовано в одну країну і пізнати її культуру. А я впевнений, що у кожній країні буде на що подивитися. І не обов'язково все цікаве складується в столиці.
- Не будуйте серйозних планів. Не продумуйте всі кроки наперед. Це не працює. Я дбаю тільки про засади: купую квиток, страховку, оформляю візу і дивлюся яка погода. Навіть не думаю, де ночувати, чим харчуватися. Це вирішую на місці. Так цікавіше. Так ти дізнаєшся країну.
- Вірте людям. Навіть незважаючи на можливі підступи та небезпеки. Найцікавіше, що саме такі люди тобі в підсумку і допоможуть.
- Робіть у подорожах те, що вас лякає. Так ти "прокачаваєшся" і станеш краще. Дізнаєшся більше про свої можливості, відкриваєш нову для себе нішу.
- Намагайся робити кожне нове подорож краще за форматом. наприклад, я зважився об'їхати на велосипеді всю Ісландію, хоча до цього взагалі нічого подібного не робив.
Бонус-порада: Не бійся! Роби так, як хочеш. Це твоє життя і тобі ним жити.
Про велоподорожі по Ісландії: "Ми шукали максимальне дике місце і ночували там"

На велосипеді навколо Ісландії – нещодавно Максим повернувся з чергового нестандартного подорожі. Протягом місяця блогер відкривав нові межі своїх фізичних можливостей. Було складно.
За словами Максима, наступали моменти, коли хотілося зламати велосипед і полетіти назад додому. "Відправився в Ісландію зі своїм другом. Як завжди, купили квитки в один кінець. З собою взяли велосипеди, намети і все, що згодилося б для ночівлі в польових умовах, а також запас їжі на тиждень (в'ялене м'ясо, крупи).
Хочу відразу зазначити, що ми спочатку не планували ночувати в готелях, хостелах або кемпінгах. Ми шукали максимально дикі місця і там ночували. До речі, ми були на острові в червні-липні. І застали білі ночі. Тому на вулиці завжди було світло. загалом, упакувавши все необхідне, вирушили в Ісландію. Першу ніч провели на галявині біля аеропорту, який знаходиться за містом.
До речі, це чи не вперше, коли нам не дозволили ночувати в аеропорту. Зазвичай в інших країнах це не забороняється. На наступний день вранці поїхали в Рейк'явік, де переночували в міському парку в наметах. В місцевих парках теж ночувати не можна. Але знаєте, ісландцям все одно. Ніхто там тебе особливо турбувати не буде.
Далі ми проїхалися по основних визначних пам'яток Ісландії, які зосереджені поруч з Рейк'явіком на південно-заході острова. І вже потім виїхали на першу трасу і вирушили у своє велоподорож навколо острова. В цілому подолали 1733 км", - розповідає Максим Заселян.
Досвідчені туристи і мандрівники підтвердять, що поїздка в Ісландії – задоволення не з дешевих. Як раз вартість проживання і харчування зупиняє багатьох на шляху дослідження цієї острівної держави, покритого снігом та льодами. Навіть одна ніч в хостелі Рейк'явіка (читайте: односпальне ліжко в 6-місному номері) обійдеться в середньому в 700-800 грн. Семиденний тур в Ісландії – це мінімум 1000 євро, при цьому переліт у вартість не входить. Тому Ісландія для багатьох українців залишається недосяжною метою".
Досвідчений тревел-блогер радить звернути увагу на бюджетну велоподорож.
"Так, в Ісландії все дуже дорого. Точний бюджет поїздки вже і не згадаю. Але за місяць ми витратили всього близько 1 тис. євро. Ми не платили за житло, везли з собою більшу частину їжі. Хоча під кінець подорожі їли багато мучного. В принципі, можна було б ще дешевше з'їздити".
Про українську діаспору:
"Наші в Штатах мотивовані жити краще" Спілкувався з багатьма представниками нашої діаспори в різних країнах. Дуже привітні та чуйні люди, а головне – цікавляться, чи що.
Зв'язок, безумовно, відразу вишиковується. До речі, якось йшов по Лос-Анджелесу в кофті з гербом України на грудях – це відмінний спосіб зустріти українців (сміється). Багато реагували миттєво – "свій" ж йде.
Наприклад, в Штатах помітив, що у багатьох наших людей, які туди поїхали, дуже велика мотивація жити добре, жити краще. І вони там реально домагаються хороших результатів. Це відмінна риса. Мотивація є, є всі інструменти і шанси покращити рівень свого життя.

Про "українське питанні" за кордоном
Я багато спілкуюся з іноземцями. Так от всі в курсі того, що відбувається зараз в Україні. У тих же Штатах постійно запитують, як ми там – в Україні. Постійно цікавляться. Я, зізнатися, і сам дивуюся, чому це так хвилює. А ось хвилює.
Також цікавляться нашими питаннями європейці, особливо в Польщі, тому що вони поруч.
Особисті спостереження: про патріотизм, Україну, сенс подорожей
Наша країна тільки-тільки починає формуватися. До цього було якесь дивне держава з нечіткими пріоритетами і не проговоренными поняттями. Тільки зараз ми починаємо розуміє, що ми з себе представляємо. Навіть я тільки недавно почав відчувати себе якимось конкретним. Не знаю, як це пояснити. І це дивно, тому що я навпаки намагаюся відійти від поняття національності.
Коли людство намагається борознити космос, що мене в принципі поняття "країна", "межі" бентежить. Ми ж всі на Землі живемо!
- Я якось говорив і поки що від цього не відмовляюся: приїжджаючи з більш розвиненої країни в Україну, відчуття таке, що ти повертаєшся до чоловіка, який тебе б'є, але ти його любиш. Тому і повертаєшся. Тому що країна – це не про матеріальне, це культурний код, сукупність явищ, які тобі знайомі і зрозумілі.
-У наших людей ще не сформувалося належну повагу до себе. Ми самі себе не поважаємо. Мені здається, що основна проблема наших людей – неприйняття незнайомого і незрозумілого. Якщо людина чогось не розуміємо, то думає, що це погано. І не потрібно плутати такий хід думок з поняттям "критичне мислення".
- Я вірю в наш географічний і ментальний потенціал. Українці, як мені здається, універсальні і гнучкі, чи що. Але, щоб це розкрилося, потрібно час. Українцям потрібно більше подорожувати. Подорож – це хороший прискорювач думки. Ти як мінімум бачиш, як можна жити. І просто перекладаєш досвід на місцеві реалії.
- Також ти розумієш, що всі люди різні, але при цьому однакові. У тебе стираються поняття націоналізму, расизму, фашизму та іншої нісенітниці.