Header Ads

 Борис Болотов

У центрі окупованого міста стояв із синьо-жовтим прапором: Як героїчний пенсіонер з Донбасу боровся за український дух


Анатолій Водолазький, житель села Дружківка, що на Донеччині, є учасником волонтерського руху, бере участь у патріотичних акціях, збирає гуманітарну допомогу для бійців та допомагає родинам, потерпілим на війні. Про це повідомляють 
Патріоти України з посиланням на"Високий замок".
Родом 65-річний патріот із Росії, але завжди любив Україну. І доводив це вчинками. Наприклад, 22 травня 2014 року, вийшовши у розпал російської агресії на Донбасі у центр захопленого "зеленими чоловічками" рідного міста із синьо-жовтим прапором – на знак протесту проти путінської окупації. За словами чоловіка, до цієї акції готувався заздалегідь.
"Одягнув новий костюм, туфлі. Зателефонував у міліцію і попередив, що о 15.30 проводитиму мовчазну акцію протесту – за Україну! Підійшов на площу Леніна, а там – знайомі "менти", чекають "якогось ненормального". Привітався. Вони заховалися за пам’ятник. Не знали, що це я на акцію вийшов. Дістав телескопічну вудочку, розклав її, почепив один із двох припасених українських прапорів. Журналісти знімають це на камеру. А "менти" розгубилися, ще далі сховалися…" – розповів Водолазький.
Люди, що проходили повз, плювалися, крутили пальцем біля скроні, матюкалися. Деякі кричали "Він в Європу хоче! Бандєровєц!". Як зазначив чоловік, за такий вчинок його з мішком на голові повезли у виконавчий комітет Краматорська. Згодом помістили у невелике приміщення, де він пробув кілька днів. А відпустили лише тоді, коли завантажив в авто 40 мішків піску.
"Перед ранком прийшов якийсь чоловік і каже: "Завтра повезуть всіх вантажити пісок, і ти туди йди". У мене через варикоз ноги спухли, стояти не можу, не те що піднімати важке. Вивели нас вантажити пісок. Пацани-"сєпари", років по 20, оточили з автоматами. Військовий командує: 40 мішків піску накидаєте – відпустимо! Бачу, що не впораємося: бо ці мішки ще треба відтягнути, повантажити… А тут іде маленька жіночка, років 50. І давай нам допомагати. "Сєпари" відганяють її – нема чого "бендері" допомагати! Вона вдруге підходить, просить змилостивитися. Дякуючи їй накидали ми той пісок. І мене відпустили…" – розповів Водолазький.
Зараз же чоловік бере участь у патріотичній акції "Труханівська Січ", допомагає організовувати для дітей з усіх прифронтових міст екскурсії Україною. За свою діяльність Водолазького удостоєно срібної зірки "Народного Героя України". Це звання громадська нагородна рада на чолі з лідером волонтерського руху Георгієм Тукою присвоює тим, геройства яких офіційна влада "не помітила".