Header Ads

 Борис Болотов

"Почести не положены": Вдови "іхтамнетів" розповіли про цинічні пункти контракту бойовиків "ДНР"


З 2014 року в Росію без зайвого шуму в пресі і питань родичів з Донбасу "вантажем 200" повертаються "відпускники" і "добровольці". Деяких ховають як загиблих під час виконання невідомо де, інших - як жертв бойових навчань, третіх - і зовсім без особистих даних на могилі. Близькі та рідні тільки здогадуються, що сталося з військовими: вголос говорити про трагедію не прийнято. Житель окупованого Донецька, прихильник "ДНР" Євген Тінянський вирішив розібратися, чому "захисників" ховають без почестей. Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці, повідомляють Патріоти України.

"Серед загиблих є і російські добровольці, тіла яких відправляються часом в Росію для поховання. Чи є можливість ховати бійців в Росії хоча б частково з військовими почестями? Хоч по мінімуму?", - запитав він на своїй сторінці в соцмережі.

Більшість користувачів відповіли йому, що це питання з розряду утопічних: в бюджеті на ці цілі витрати не передбачені.

Вдова "іхтамнета" Нюра Сірова з Сочі написала: коли в Зайцевому влітку загинув її чоловік, керівництво бойовиків сказало, що серед "військових" втрат немає.

"Дорога додому і всі почесті за свій рахунок. До контракту обов'язково пишуть заяву про звільнення, так що гинуть воїни вже цивільними ... Справедливості війни ... Гроші і почесті, ймовірно, потрібні живим ", - прокоментувала вона цинічні пункти контракту.

Волонтер найманців Сергій Астахов пише, що в РФ максимум на що можна розраховувати - похорон в колі сім'ї. У Донбасі багато могил просто забуті.

"Один знайомий полковник РФ був важко поранений в березні під Авдіївкою, лежав у госпіталі Бурденка довго .... а якби загинув, то ніяких би почестей ніхто не влаштовував, тому що "його там не було", - коментує Наталія Семергей.