Header Ads

 Борис Болотов

Йшов третій рік війни... В Україні вирішили, що треба розірвати стосунки з агресором і вийти з СНД


Україна впритул наблизилася до виходу з СНД: у Верховній Раді зареєстровано проект постанови про припинення роботи представництва країни при організації. Група депутатів Верховної Ради зареєструвала проект постанови "Про правовий статус України в Співдружності Незалежних Держав", повідомляють Патріоти України з посиланням наDialog.ua.
Незважаючи на те, що при створенні СНД Україна так і не підписала Статут організації і не стала його повноправним членом, вона все ще залишається державою-засновником СНД, а також має своє представництво при СНД в Мінську.
З огляду на те, що Росія окупувала частину території України, зокрема Автономну Республіку Крим, деякі райони Донецької і Луганської областей, а також з огляду на, що в Україні по суті йде війна з Росією, а на окупованих територіях не дотримуються основні права людини, твориться хаос і насильство, Україна повинна розірвати всі відносини з державою-агресором, державою, що зневажила норми міжнародного права і міжнародні домовленості. Так пояснюється в супровідній записці до проекту постанови.
У самому нормативному акті пропонується доручити Кабінету міністрів підготувати процедуру виходу Верховної Ради України з Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць СНД, а також відкликати українське представництво при СНД, розташоване в Мінську.
Авторами законопроекту стали позапартійні Дмитро Добродомов, Богдан Матковський, Олег Мусій, а також депутат від фракції БПП Андрій Антонищак.
Раніше директор політичного департаменту Міністерства закордонних справ України Олексій Макєєв закликав депутатів відмовитися від непотрібних для України угод і зобов'язань СНД і підготувати безболісну процедуру виходу України зі Співдружності.