Header Ads

 Борис Болотов

Нардеп Івченко: Емфітевзис для селянина - справжній зашморг, хоча й з красивим бантиком


В газеті "Вісник "Фермер України" вийшов  коментар народного депутата Вадима Івченка  щодо законопроекту № 4010а  "Щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)", який нещодавно розглядався у Комітеті з питань аграрної політики Верховної Ради.
Пише uainfo.org

- Древні філософи вчили: перш ніж сперечатися, домовтеся про термінологію. Без сумніву, ті члени Комітету, які віддали свої голоси за законопроект 4010а, щось таки чули про емфітевзис, але не всі вони, на мій погляд, до кінця розуміють істинне значення цього поняття.

Ще важче буде його зрозуміти пересічним селянам, зокрема, малим та середнім фермерам та пайовикам, про інтереси яких «дбають» народні обранці. Так ось, емфітевзис означає право користування чужою земельною ділянкою сільськогосподарського призначення.

У разі прийняття цього законопроекту, в обхід мораторію, буде вдосконалена та легалізована схема купівлі-продажу сільськогосподарської землі (в тому числі й державної). І зробить реальністю купівлю землі, завуальованої авторами законопроекту як купівля права користування, іноземними банками та компаніями.

За цим законопроектом, написаним спільно з банкірами, останні будуть кредитувати під заставу права користування приватними та державними сільськогосподарськими землями. Але кредитуватимуть, насправді, не аграріїв, а посередників, адже наші фермери не будуть брати гроші під 25 відсотків. Тобто кредити будуть надаватися посередникам під чужі землі.

Щоб зрозуміліше було, пояснюю:

Держава чи селянин підписали договір емфітевзису і віддали право користування своєю землею третій особі. Ця людина чи компанія закладає землю в банк (навіть в останній рік перед закінченням терміну дії договору), не питаючи на це згоди власника землі. Тобто власник не буде навіть знати, що його земля перебуває в заставі. Зате, коли така особа не може повернути борг банку, він вилучає її право користування землею на свою користь. А потім без прилюдних торгів може продати його кому завгодно на власний розсуд, в тому числі іноземним банкам та корпораціям. Таким чином, ошуканий власник може лише одного дня дізнатися про те, що він на своїй землі більше не господар, адже без дозволу банку жодних дій щодо неї здійснювати не має права.

Автори законопроекту вставили в нього відверто цинічне положення: користувач, тобто також і банк, лишень зобов'язаний попередити власника землі, що продає право на її користування і запропонувати власнику викупити це право, але вже за новою, встановленою ним ціною. Скажімо, продав за 5 грн., а викупити мусиш за 10. Якщо відмовляєшся, то автоматично надаєш згоду на продаж права користування, заперечення не приймаються!

Той, хто віддасть землю в емфітевзис, наприклад, на 49 років (а це на хвилиночку майже 2 покоління), буде приречений забути назавжди про ту землю, адже плата по договору може бути встановлена за весь термін користування.

За 49 років на тій землі без твоєї згоди і газопровід можуть побудувати, і прокласти лінії електропередач, дороги, трубопроводи, і отримувати за це плату.

Чинне законодавство не забороняє вносити право емфітевзису на землі приватної власності до статутного капіталу компанії, хоча прямого дозволу на це не надає. А сьогодні цей дозвіл хочуть узаконити, та ще й на землі державної власності. Ось це й має назву - легалізація! Латифундисти, користуючись такою можливістю, збільшуватимуть вартість своєї компанії, завдяки чому і отримуватимуть дешеві європейські кредити. Ось під кого написано цей законопроект. А Україна перетвориться на колоніальну країну, сировинний придаток до світової економіки. Діти ж наші не матимуть нічого, окрім вічних боргів.

Перекупники, як правило, намагаються додатково підписати з договором емфітевзису першочергове право на викуп землі після зняття мораторію, оформити заповіт, боргові розписки або договори займу, адже на відміну від договору оренди, законодавство не встановлює форму типового договору емфітевзису, а селяни, зазвичай, не мають спеціальної юридичної освіти. Я вже не кажу про те, що в таких договорах не буде передбачено індексацію за плату користування, тобто через рік-два не матимеш права навіть переглянути ціну в договорі. Емфітевзис для селянина - справжній зашморг, хоча й з красивим бантиком.

На мою думку, законопроект 4010а дає уряду можливість узаконити тіньові схеми обороту землі. А селянам - можливість відчути себе справжніми старцями під високими парканами новоявлених Калиток. Я прикро вражений тим, що за цей нищівний для селян документ проголосували члени Комітету, головним завданням якого має бути захист інтересів сільського населення. Сподіваюся, що їм воздасться...»