Header Ads

 Борис Болотов

Шляхетна людина: Лікар за власні кошти придбав та передав на передову вантажну і військову техніку


Олександр із побратимами їхали забирати вбитих та поранених, коли дорогою потрапили в засідку, а за цим і в полон. "У перший же день нас побили так, що одному товаришу зламали щелепи, іншому поламали ребра, а мені вибили майже всі зуби, — пригадує військовослужбовець. — Із тридцяти двох лишилося п’ять." Після полону для Олександра почався етап реабілітації, також і медичної, зокрема в Центральній стоматологічній поліклініці Міністерства оборони України. Про це йдеться на сайті Народна армія, інформуютьПатріоти України.
"Стан ротової порожнини військовослужбовця був жахливий, — пригадує її начальник полковник медичної служби Михайло Лищишин. — Це були наслідки нелюдського ставлення бойовиків до наших солдатів та багаторічне неправильне харчування воїна. Серйозні щелепно-лицеві поранення в бійців АТО трапляються часто. Аби допомогти таким пацієнтам, потрібні також дорогі дентальні імплантати, якими держава наразі не забезпечує. Так було й у випадку з Олександром.
"Для того щоб повністю відновити жувальну функцію пацієнта, нам потрібно було на початковому етапі встановити шість імплантатів, на які згодом встановити 12 металокерамічних коронок, — розповів Михайло Зіновійович. — Все це ми зрештою зробили. І треба подякувати за допомогу нашим друзям — цивільним медикам-волонтерам.
Зокрема, Мирону Угрину. До недавнього часу він був головою Асоціації стоматологів України, а нині є почесним президентом Асоціації імплантологів країни. Він одним з перших прийшов на допомогу військовій медицині, уклавши меморандум про співпрацю з Військово-медичним департаментом оборонного відомства.
І першим, над чим активно почали працювати він та його партнери, було створення стаціонарних стоматологічних кабінетів на території військових полігонів і пересувних мобільних кабінетів безпосередньо в районі антитерористичної операції.
"На початку війни це було для нас однією з найболючіших проблем. На полігони прибували десятки тисяч мобілізованих, 98% з яких потребували стоматологічного лікування! — констатує головний стоматолог Міністерства оборони України полковник медичної служби Михайло Лищишин. — І власне завдяки Асоціації стоматологів України, спільними зусиллями протягом двох років ми «закрили» ці дві проблеми.
Сьогодні на кожному полігоні діє стаціонарний стоматкабінет, а в районі АТО працюють понад 10 пересувних стоматологічних кабінетів, зокрема у Волновасі, Маріуполі, Красноармійську, Селідовому, Часовому Яру та багатьох інших населених пунктах.
Cучасне медичне стоматологічне устаткування, інструмент, витратні матеріали завжди коштували дорого. Допомога, яку надала Асоціація стоматологів за цей час, — це мільйони гривень на підтримку українського війська. Тільки власним коштом Мирон Угрин купив і передав на передову бойову розвідувальну машину, ГАЗ-66 і «Татру». Дві останні машини переобладнав під пересувні стоматологічні кабінети. А в Очакові для морських піхотинців обладнав стаціонарний кабінет, сам закупив все необхідне для роботи, починаючи з крісла.
Окрім фінансової та матеріальної допомоги війську, доброчинець разом із колегами регулярно надають високоспеціалізовану допомогу з повноцінної реабілітації учасників АТО, яка включає власне встановлення пацієнтам імплантатів.
"Це найкращий спосіб заміщення втрачених зубів на сьогоднішній день. Але він не входить у перелік гарантованої допомоги військовослужбовцям, адже є доволі дорогим. Держава може гарантувати тільки знімні протези. А що це за боєць, який носить у роті дві «калоші», з якими постійно треба «бавитися». І ми намагаємося своїми малими силами хоча б частково вирішувати цю потребу," — розповів Мирон Угрин.
Не так давно він повернувся із Запоріжжя. Тут члени організації «Волонтерський тризуб» відібрали найскладніших пацієнтів зі стоматологічними проблемами і просто з передової доставили у шпиталь. Кваліфіковану допомогу надавали декілька першокласних медиків-волонтерів. Тоді Мирон Угрин цілий день простояв в операційній, прооперувавши власноруч вісім бійців.
А я спілкувався з ним не так давно вже в Києві. Сюди він приїхав зі Львова на прохання про допомогу від військовослужбовця окремої аеромобільної бригади — старшого радіотелефоніста гаубичної батареї солдата Тетяни П.
"У пацієнтки залишилося три зуби на верхній щелепі і чотири на нижній. Будемо встановлювати шість імплантатів на верхню щелепу з проведенням кісткової пластики і нарощуванням кістки та приблизно таку ж кількість доведеться вкрутити в нижню," — пояснив Мирон Миронович.
Для необізнаних у цій сфері людей скажу, що на сьогодні така реабілітація коштує близько 10 000 доларів США! Для учасника АТО — безкоштовно. Операція пройшла успішно.
"Це допомога і повага до тих, хто сьогодні зі зброєю в руках, ризикуючи життям і здоров’ям, обороняє рідну землю. Кожен щось повинен зробити для перемоги! Моя професійна допомога — це мій внесок" — каже Мирон Угрин.