Header Ads

 Борис Болотов

ТЕРМІНОВО!!! Нас чекає град з кулак і моторошні смерчі. Що твориться з погодою в Україні!!!

Погода стала непередбачуваною. Ми можемо ходити в січні під парасолями, в лютому — виїжджати на пікнік, а в квітні — радіти, що не встигли змінити гуму з зимової на літню, так як сніг падає на квітучі абрикоси.
З кожним роком зміни клімату все більше впливають не тільки на наші відчуття, але і на все, що нас оточує, –  Сообщает goruzont.blogspot.com

Журналісти розпитали кліматолога і еколога про те, як ці зміни вже відбилися на природному середовищі України. І дізналися прогнози вчених про те, які процеси очікують нашу територію в найближчі 30 років, пишуть Вести.

«Інтенсивність змін клімату залежить від людської діяльності, — говорить завідуюча відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту НАНУ Віра Балабух. – Тому ми прораховуємо на майбутнє кілька сценаріїв. Я пропоную розглянути сценарій можливих змін до 2050 року, який передбачає збалансоване використання корисних копалин і відновлюваних джерел енергії, а також збільшення викидів парникових газів.

Температура. Протягом останніх десятиліть температура повітря в Україні збільшується. Найбільше підвищення відзначається влітку, і взимку — майже на 1°С, порівняно з другою половиною ХХ століття. Очікується, що до 2050 року зростання температури повітря буде продовжуватися і посилюватися із заходу на схід, досягаючи максимуму в Донецькій і Луганській областях. Середня за рік температура в Україні може зрости на 1,2°С.

За попередні 30 років зростання мінімальної температури повітря в холодний період призвів до зменшення його тривалості на 15-20 днів, а в деяких регіонах — майже на місяць. Весна вже починається на 15-20 днів раніше, а осінь триває на тиждень довше. Зима в окремі роки у нас тривала всього кілька тижнів, а не місяців!

Вже потрібно скорочувати споживання енергоносіїв та тривалість опалювального сезону. А до середини ХХІ століття тривалість теплого періоду (з температурою вище +5 градусів) може зрости ще на 2-3 тижні, він може тривати 10-10,5 місяців, а в Криму — навіть 11 місяців! В результаті казка «12 місяців», коли під Новий рік можна збирати в лісі проліски, – стане реальністю. При цьому зменшення загальної кількості днів з сильним морозом, тобто нижче 20 градусів, в Україні не відбулося і не очікується.


Зате буде спостерігатися зростання числа спекотних днів, з денною температурою вище 25° С. До середини століття в Україні їх стане більше майже на два тижні, а на сході країни — на 20 днів! Зростає і число тропічних ночей, коли температура повітря вночі не опускається нижче 20°С. При цьому збільшиться і максимальна тривалість спекотного періоду. На півдні країни він може тривати безперервно півтора місяці! Такі зміни несприятливі не тільки для людини, але і для рослин, тварин, впливають на роботу транспорту, енергетику, коли з-за масово включених кондиціонерів електромережі не справляються з навантаженням.

Опади. Змін загальної кількості опадів за рік не спостерігається і не буде. Але йде їх перерозподіл між сезонами. Суттєве збільшення кількості та інтенсивності опадів взимку в сукупності з ростом температури повітря може привести до збільшення числа днів з дощем і зменшення — зі снігом, частого випадання мокрого снігу, ожеледиці.

До середини століття істотно збільшиться кількість днів без опадів і максимальна тривалість бездождевого періоду, особливо на Поліссі та в лісостепу. Збільшиться кількість посух. В теплий період опади переважно зливовими. Нерідко за один злива буде випадати 2-3-місячні норми опадів, що загрожує загрозою підтоплень, особливо в Карпатах і Закарпатті.

Швидкість вітру у нас зменшується. Для міста це обернеться тим, що концентрація забруднень в повітрі буде тільки збільшуватися. При цьому до 2050-го року є тенденція до збільшення швидкості вітру на південно-сході: у Дніпропетровській, Запорізькій областях. І навесні, коли ще немає рослин, свежевспаханный ґрунтовий шар при наявності сильного вітру буде перетворюватися в пилові бурі.

Підвищення температури повітря при наявності вологи в атмосфері призводить до утворення потужних хмар. З-за цього нас очікує збільшення кількості та інтенсивності гроз, злив, смерчів, шквалів, граду — причому, град вже став більшим, зафіксовано випадання градин розміром з кулак і це буде посилюватися. А оскільки теплий період починається раніше, то смерчі вже відзначаються навіть у березні. До 2050 року ці процеси можуть стати більш інтенсивними.

Один з найбільш тривожних прогнозів стосується водних ресурсів. «Внаслідок глобальної зміни клімату у нас відбувається серйозне погіршення екологічного стану річкових басейнів», — каже завкафедрою водних біоресурсів національного університету водного господарства та природокористування, професор Василь Сондак.

За його словами, основна маса запасів прісних вод у нас міститься в малих річках (це 60% водних ресурсів України). Підвищення температури повітря і води, зниження кількості опадів призводять до зменшення кисню у водоймах, збільшують токсичність забруднюючих речовин, внаслідок чого в річках інтенсивно розмножуються синьо-зелені водорості, водойми міліють і висихають.

З озерами — взагалі біда: вони поступово заростають, трансформуючись в болота. Все це веде до загрози подальшого заростання водного дзеркала та ризиків у веденні рибного господарства. І якщо не прийняти термінові заходи по поглибленню та ліквідації надмірного заростання водойм, нестача прісної води в країні може стати необоротною.