Header Ads

 Борис Болотов

Квітень залютував: прогнози експертів щодо врожаю

Останнім часом Україну лихоманить від капризів природи. Різке похолодання та заморозки стали справжньою несподіванкою для садоводів, які сумно оглядають свої засипані снігом розквітлі дерева. Прогноз експертів невтішній - арктичний холод посеред білого весняного цвіту призведе до втрати понад 30% врожаю плодових.
Голова правління Дніпропетровського обласного об'єднання садівників і городників Віктор Прасіл зазначає, що похолодання дуже погано впливає на фруктові дерева, які вже цвітуть, інформують Патріоти України.
"Квіткові фертильні бруньки перетворюються в вегетативні. Простіше кажучи, вони стануть стерильними, плодів не дадуть - влітку на деревах виростуть тільки листя. Взагалі-то на квітку може негативно вплинути температура нижче +14°С, а при -1°С квітка однозначно гине, якщо до цього часу вона вже сформувалася. Якщо ж температура опускається до -4°С, на абрикосах і персиках опаде навіть листя", - зазначив він.
В Укргідрометцентрі переконані, що врожай на деревах, які вже розквітли, нічого не врятує, і прогнозують втрату до 30% врожаю.
"Найбільш несприятливі погодні умови для плодових. Цього року раннє масове цвітіння абрикоса, ранніх сортів вишень, груш розпочалося практично по всій території України, та інтенсивні заморозки, зниження температури до -1 -4 пошкодили плодові. Втрати становитимуть 30% - однозначно. Плодові, що цвітуть, найбільше постраждають у західних та північних областях", - запевняє керівник агрометеорологічного відділу Гідрометцентру Тетяна Адаменко.
"Фруктові дерева, квіти на яких вже розпустились – вишні та абрикоси, як не прикро, постраждають. Тобто, простіше кажучи, усе, що зараз квітне, постраждає від такого температурного шоку та снігу", - каже заступник директора Інститут зернових культур, професор Михайло Шевченко.
«Вплив погодних ризиків і зміни клімату з кожним роком тільки посилюється, що за останній час принесло багатомільйонні збитки аграріям у всьому світі. Агрострахування ж передбачає відшкодування збитку в результаті таких подій, як весняні заморозки, який приніс цьогорічний квітень. Застрахувавши врожай завчасно від різних подій, викликаних кліматичними, біологічними, техногенними причинами, протиправними діями та ін., в подальшому вдасться уникнути багатьох проблем та не доведеться шукати кошти в авральному порядку», - зазначає експерт страхового ринку, гендиректор компанії «Агрориск» Володимир Юдін.
«В компанії «Агрориск» існує програма страхування фруктів і винограду на випадок недобору врожаю, або його загибелі. Страхова виплата (компенсація) розраховується як різниця між вартістю фактично отриманого врожаю і застрахованої вартості, виключаючи франшизу. Розмір франшизи встановлюється у процентному відношенні до загальної страхової суми і складає 10% або 20% від загальної страхової суми. Основою для визначення вартості є узгоджена між Страховиком і Страхувальником вартість одного кілограма винограду / фруктів при підписанні договору»,- зазначає Володимир Юдін.
Він зауважив, що страхування пропонується для юридичних осіб по всій території України.
«Звичайно, передстраховий огляд і визначення збитку по кожному застрахованому ризику є обов'язковим. Оповіщення страхової компанії про настання страхової події повинно бути представлено протягом 3 днів з моменту настання події. Також завжди необхідно отримувати довідки на найближчій метеостанції для підтвердження погодних умов, що призвели до втрати врожаю», - уточнює гендиректор компанії «Агрориск» Володимир Юдін.