Header Ads

 Борис Болотов

Оксана Забужко: Україна так і Крим боронитимете, як Анну Київську?

Коли Путін на виду в цілої Франції цинічно, як Крим, «віджимає» Анну Київську на баланс РФ, він прекрасно знає свою цільову аудиторію. Чого не можна сказати про українців, які лиш дивуються його нахабству, не розуміючи, що зараз – от саме зараз, уже на завтра! – потрібна з цього приводу реакція українського МЗС.
Тому що французи СПРАВДІ не пов’язують ні давнього Києва, ні Руси з Україною – а от із Росією якраз пов’язують, і розпрекрасно. І в академічних та культурних milieux на те працює ціла армія «друзів російської культури», і це й є той дбайливо виплеканий (іще зусиллями НКВД-МГБ-КГБ)) фундамент «франц.-рос. дружби», на якому, дуже значною мірою, держиться сучасна французька «русофонія». А в нас, із їхньої точки зору, «ростуть ялинки» (с).
Я про це докладно говорила минулої зими у клубі «Бізнес Credo» LvBS, хто не в темі, ось:
Путін говорив акурат так, щоб його слухачі могли «впізнати» почуте й подумки кивнути: ah, oui-oui, правду ж каже… І от саме тут час вступити укр. державі – «упімнутись за своє» (момент принциповий, за яким оцінюється серйозність і договороздатність: отак ви й Крим боронитимете, як ви Анну Київську бороните!)), а заодно й показати французам, що – ні, не правду їм Росія каже (і казала!), навіть у цьому…
Сподіваюсь, що наші дипломати знайдуть елеґантний спосіб це зробити.