Header Ads

 Борис Болотов

Серійний творець фальшивок: У мережі розповіли, хто розповсюдив фейк про смерть Світлани Алексієвич

Повідомлення про смерть нобелівського лауреата, білоруської письменниці Світлани Алексієвич придумав відомий троль, італійський журналіст Томмазо Дебенедетті. Він підробив в Twitter сторінку нового міністра культури Франції Франсуази Ніссен і від її імені розповсюдив "новину". Через кілька хвилин той же аккаунт повідомив, що є "фальшивкою, створеною італійським журналістом Томмазо Дебенедетті". Про це пише Inforesist, передають Патріоти України.

Дебенедетті вже не перший раз користується довірливістю фоловерів, за це його навіть прозвали "серійним творцем фальшивок".
Його історію публікує "Business Insider". Дебенедетті - батько двох дітей і шкільний учитель історії з Риму. Він стверджував, що народився в Римі в 1969 році і що є сином і онуком двох відомих журналістів. Його батько Антоніо Дебенедетті - письменник і літературний критик. У 2010 році в інтерв'ю "Нью-Йоркер" Дебенедетті повідомив, що посварився з батьком і не підтримує з ним стосунків. Його дід, журналіст Джакомо Дебенедетті, став відомий своїми репортажами про життя італійських євреїв в роки Другої Світової.
Перші свої фальшивки Дебенедетті почав публікувати в регіональних італійських газетах ще в 2000 році. За його підписом вийшли понад 60 газетних інтерв'ю, імена його співрозмовників були вельми відомі: Джон Грішем, Десмонд Туту, Папа Римський Бенедикт XVI і Далай-лама.
У 2010 році "The New Yorker" виявив, що всі інтерв'ю Дебенедетті повністю вигадані. Журналіст вивчав мову своїх респондентів по їх книгах і просто копіював їх стиль.
Дебенедетті пояснював свої дії тим, що спеціально віддавав свої інтерв'ю видавцям консервативних італійських газет, які все одно не читають матеріали перед публікацією і пишуть новини за неперевіреними фактами.
Одна з найвідоміших фальшивок була пов'язана зі словами, які нібито говорив письменник Філіп Рот щодо екс-президента США Барака Обами. Дебенедетті приписав йому цитату, що характеризує Обаму як "поганого, нерішучого, який загруз у мережах влади". Фальшиве інтерв'ю вийшло в італійській газеті "Libero", лояльній до колишнього прем'єр-міністра Сільвіо Берлусконі.
Обман розкрився, коли журналістка «La Repubblica» запитала Рота про його негативне ставлення до постаті Обами, яку він висловив в газеті «Libero». Письменник заперечував, що коли-небудь говорив це. «Це абсолютно протилежно тому, що я думаю. Обама, на мою думку, чудовий! »Також Рот сказав, що ніколи не знав ні Дебенедетті, ні газети "Libero".
Після газетних інтерв'ю новим полем для діяльності Дебенедетті стали соціальні мережі. Їх розвиток робить поширення фальшивок доступним практично для кожного.
Інформацію свого аккаунта в твіттері можна не один раз правити: змінювати фото, ім'я, опис. Деякі акаунти Дебенедетті кілька разів змінювали своє ім'я, видаючи себе за сторінки відомих політичних діячів.
Дебенедетті розповів «Business Insider», що його фальшивки стають ще більш переконливими, завдяки політиці верифікації в твіттері. Відмітка про верифікації аккаунта у вигляді галочки не завжди може служити надійним доказом справжності сторінки.
"У минулому році мій фальшивий аккаунт під ім'ям міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайєра отримав позначку верифікації через дві години, але пізніше вона була прибрана. Також мій фальшивий Твіттер-аккаунт прем'єр-міністра Італії Монті отримав позначку верифікації в 2012, на нього був підписаний президент Франції Саркозі".
Дебенедетті бачить тут проблему в тому, що великі новинні агентства не обтяжують себе в перевірці інформації і вірять чуткам в соціальних мережах.
Так, Дебенедетті створив фейковий аккаунт на ім'я міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Тоді співробітники цілої низки новинних агентств встигли на нього підписатися, серед них AFP, BBC News, Bloomberg News, The Financial Times, The Guardian, Reuters та інші.
Скріншот фейкового аккаунта під ім'ям міністра оборони Сергія Шойгу.
Скріншот фейкового аккаунта під ім'ям міністра оборони Сергія Шойгу.

В серпні 2012 року Дебенедетті створив акаунт під ім'ям міністра внутрішніх справ Росії Володимира Колокольцева. За допомогою підробленої сторінки журналіст поширив неправдиве повідомлення про смерть президента Сирії Башара Асада та його дружини.
Слух розрісся в справжню новину, породивши «обставини», що сталися: що Ассад був поранений тощо. Твіт з фейковим аккаунтом викликав занепокоєння на фінансових ринках і зростання цін на нафту.
Скріншот фейковий аккаунта під ім'ям міністра внутрішніх справ Росії Володимира Колокольцева.
Скріншот фейковий аккаунта під ім'ям міністра внутрішніх справ Росії Володимира Колокольцева.

В інтерв'ю італійському підрозділу агентства Sputnik Дебенедетті критикує спроби перешкоджати поширенню фейкових новин в європейських країнах і США. Журналіст стверджує, що звинувачення щодо Росії в створенні каналу для поширення фейкових новин безпідставні.
"Мені потрібен всього лише доступ до комп'ютера або айфону, щоб поширювати фейкові новини. Я роками займаюся цією справою, і моїм новинам вірили як ЗМІ, так і політики по всьому світу", - заявив журналіст.
У гонитві за терміновою новиною журналісти неуважно ставляться до верифікації фактів, чим і користується Дебенедетті.