Header Ads

 Борис Болотов

ЗНАЙ НАШИХ! Як син українця став найрозумнішою людиною планети

Вільям Джеймс Сідіс (William James Sidis; 1 квітня 1898 — 17 липня 1944) – син емігранта з України – найрозумніша людина на землі, що володіла найвищим рівнем IQ (від 250 до 300), який був зафіксований в історії людства. Це був дійсно вундеркінд, своєрідний геній з унікальними здібностями з математики та лінгвістики, поліглот.
Завдяки батькам (Борис Сідіс, батько – один з провідних психологів та психіатрів США того часу; мати, Сара Сідіс, – медик за професією – залишила кар’єру заради виховання сина), що поставили собі за мету зростити сина генієм, до кінця першого року життя Вільям умів писати, у 18 місяців він вже читав газету “Нью-Йорк Таймс” (The New York Times), у 4-річному віці в оригіналі прочитав Гомера, а в 6 років вивчив логіку Арістотеля. Про це пише СвітUA з посиланням на razom.media.
Семирічним хлопчиком він здав екзамен з анатомії Гарвардської медичної школи, до 8 років написав 4 книги і вільно володів 8 мовами, в 11 став студентом Гарвардського університету, а в 16-річному віці з відзнакою закінчив його.
Цікавим є той факт, що Вільм з-поміж надзвичайно обдарованих студентів, які у 1909 року навчалися у Гарварді, наприклад, батько кібернетики Норберт Вінер, мав найвидатніші здібності. Сідіс оволодів за життя 40 мовами (за деякими даними значно більше), легко міг перекладати з однієї на іншу. Також він створив штучну мову Vendergood на основі переважно латині, грецької, німецької та французької мов.
Неймовірно, але цей неймовірно обдарований чоловік все життя (помер у віці 46 років) працював звичайним бухгалтером і, як тільки колеги помічали його геніальність, щоразу звільнявся з роботи. Загалом він старався бути непомітним, нічим не виділятися у натовпі і сенс свого життя бачив тільки в інтелектуальному розвитку. Сідіса зовсім не цікавило, що відбувається за межами “його” світу, не хвилювали ані суспільні проблеми, ані жінки, ані релігія.