Header Ads

 Борис Болотов

В Україні презентували американську систему бойової підготовки п’ятого покоління



Це комплекс бортових та наземних програмно-апаратних засобів, що дозволяє фіксувати й передавати на наземні пункти інформацію про параметри польоту літака та в режимі реального часу відображати її у віртуальному середовищі
Система може використовуватися у процесі підготовки пілотів незалежно від типу літального апарата. P5 CTS дозволяє оцінювати якість виконання як індивідуальних завдань, так і дій льотчиків у складі груп. Усі параметри польоту вона фіксує на власні накопичувачі й вже після завершення завдання дозволяє повністю відтворити політ і детально його проаналізувати.
Одночасно система здатна контролювати дії сотні літаків. При цьому вона дозволяє проводити й спільні тренування авіації із льотчиками з країн-партнерів, які також мають її на озброєнні. На сьогодні користувачами системи є військово-повітряні сили США, Канади, Польщі, Австралії, Сингапуру, Індонезії, низки африканських і арабських країн. На переконання представників CubicGlobalDefense, труднощів із адаптацією комплексу бойової підготовки до вітчизняних літаків МіГ та Су не виникне.
P5 CTS вже давно «працює» з винищувачами МіГ-29 та Су-30.
— Combat Training System — це хороші перспективи щодо розширення можливостей наявної системи об’єктивного контролю, — розповідає заступник начальника авіації Командування Повітряних Сил ЗС України полковник Олександр Кулібаба.
Чи долучаться до переліку користувачів P5 CTS вітчизняні військові авіатори, говорити зарано. Схожої системи, як і досвіду роботи із її аналогами в наших льотчиків немає, тож у Командуванні Повітряних Сил поки що вивчають можливості P5 CTS. Особливо вітчизняних авіаторів цікавить її спроможність оптимізувати процес підготовки льотного складу та заощадити кошти, що виділяються для цього. А щоб остаточне рішення було більш виваженим, представникам CubicGlobalDefense запропонували провести практичну презентацію її функціонування. Це може статися вже поточного року в межах заходів із двостороннього військового співробітництва між ВПС Республіки Польщі та Повітряними Силами ЗС України.