Header Ads

 Борис Болотов

"Весна на красне літо з-під білої руки дивиться": Народні прикмети про перший день літа

У народних прикметах місяць червень називають хліборостом, адже саме в цей місяць закладається наступний урожайПатріоти України пропонують вам разом із Депо згадати цікаві народні прикмети про перший день літа.
Цей день в церковному календарі відзначений пам'яттю князя Івана Углицького. Також у церкві 1 червня відзначають день пам'яті преподобного Іоанна, єпископа Готфського, який жив у VIII столітті. В юності йому вдалося обійти святі місця. І коли він повернувся з мандрів, то зміг зайняти пост Готфського єпископа. Під час переслідування християн хазарами Іоанн переховувався від гонінь. Після смерті ватажка цього племені передбачив і свою смерть за 40 днів.
Саме з червня масово з'являються перші ягоди і гриби, а на полях колоситься жито. Згідно з народними віруваннями, з 1 червня "весна потом умивається, чесному народу в пояс кланяється, на красне літо з-під білої руки дивиться". Існувало багато прикмет, пов'язаних з цим днем, люди 1 червня аналізували природні явища і намагалися передбачити погоду на найближчі дні і місяці.
У цей час спостерігається раннє цвітіння червоної конюшини, пізніх сортів смородини і конвалії. Селяни намагалися 1 червня посіяти цвітну капусту, зимову чорну редьку, квасоля, гарбуз. У грунті до цього часу закінчувалися заморозки, однак вважалося, що насадження краще закривати на ніч - ще може бути холодно.
Народні прикмети на 1 червня
Перші дні червня дощові - літо буде посушливим, без великої кількості опадів
Прохолодна погода - прикмета до того, що ще 40 днів тепла не варто чекати
На Івана Довгого потрібно огірки сіяти - тоді вони вродять і дадуть багатий урожай
Перші два дні червня йде дощ - весь місяць сухим буде
Ворони сидять 1 червня, повернувши дзьоби в одну сторону - прикмета того, що сильний вітер буде найближчим часом.
Якщо людина народилася 1 червня, то буде любити дім і сім'ю.