Header Ads

 Борис Болотов

Неймовірно: Фахівці створили штучний аналог серця (відео)

Орган створений за допомогою 3D-принтера, йдеться в журналі Artificial Organs. Вчені спочатку надрукували прес-форму, а вже потім в неї помістили рідкий силікон, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Прототип має обсяг 679 кубічних сантиметрів, а його маса - 390 грам. Незважаючи на більшу вагу, будова штучного органу відповідає справжньому. Як і "оригінал", він має ліву і праву камеру з клапанами, від яких відходять трубки. Останні виконують роль аорти, верхньої порожнистої, нижньої порожнистої і легеневих вен.

За допомогою повітряних насосів штучний орган може перекачувати рідину і скорочуватися.

Як описується в дослідженні, під час випробувань вчені моделювали різні рівні навантаження: при частоті 80 ударів в хвилину імплантат пропускав рідина, по в'язкості наближається до показника крові, зі швидкістю 2,2 літра в хвилину. Це майже вдвічі менше, ніж потрібно. Середній пульсовий тиск в аорті при цьому сягав 48 міліметрів ртутного стовпчика.

Вчені переконалися, що прототип повністю відтворював роботу справжнього серця. Правда, через використовуваного для його створення матеріалу орган виявився недовговічним. В умовах, наближених до реальних, імплантат витримував близько трьох тисяч скорочень. У нормі це менше години.

Автори не втрачають надії і вірять в подальший успіх. Вони продовжать удосконалювати свою розробку, щоб збільшити термін її служби на роки.