Header Ads

 Борис Болотов

Вчені пояснили зникнення "британської Атлантиди"

Вчені з Йоркського університету і Імперського коледжу Лондона (Велика Британія) назвали причину зникнення «британської Атлантиди» (Доггерланду) - ділянки суші, яка в епоху мезоліту розташовувався в південній частині Північного моря і з'єднувала Британські острови з Євразією, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.
Фахівці змоделювали вплив зсувів Стурегга на формування цунамі в Північному морі, яке могло б привести до затоплення Доггерланду. Розрахунки показали, що висота утворених хвиль склала дев'ять метрів, цунамі могло затопити не більше 35 відсотків суші (дві тисячі квадратних кілометрів).

Експерти вважають, що дані характеристики відповідають великому шторму, тому одного цунамі недостатньо для повного знищення Доггерланду. Найбільш імовірною його причиною автори вважають не катастрофічну подію, а поступове підвищення рівня моря.
На території Доггерланду близько 8150 років тому жили люди, суша відрізнялася багатою флорою і фауною. В даний час на його місці в Північному морі розташовується піщана мілина, відома як Доггер-банка, глибина моря в цьому регіоні становить близько 20-30 метрів.