Header Ads

 Борис Болотов

Призов до війська офіцерів запасу: В Міноборони розповіли подробиці

Міністр оборони Степан Полторак підписав указ про призов офіцерів запасу на службу в ЗСУ. Про це повідомив заступник начальника штабу Генштабу ЗСУ Артур Артеменко, пишуть Патріоти України з посиланням на Інтерфакс-Україна.
"П'ять хвилин тому я отримав інформацію, що міністр підписав наказ про призов офіцерів запасу на військову службу за призовом. Тепер наказ буде відправлений у Мін'юст. Термін призову становить 18 місяців", - сказав він на брифінгу.
Пізніше в прес-службі Міноборони роз'яснили деталі призову офіцерів запасу.
В українському оборонному відомстві розповіли, що військова служба за призовом для офіцерів запасу введена з метою допідготовки і перепідготовки з певних військових спеціальностей, набуття ними практичного досвіду.
"Офіцери за призовом в обов'язковому порядку пройдуть тримісячну підготовку в навчальних центрах Збройних Сил України і після цього призначатися на первинні офіцерські посади у військові частини, які не беруть участь в антитерористичній операції на території Донецької і Луганської областей", - уточнили в Міноборони.
Там також підкреслили, що офіцери зазначеної категорії не будуть залучатися до сил АТО без їх особистої згоди і укладення відповідного договору.
Хто може бути призваний на військову службу
За рішенням міністра оборони (з оформленням наказу по особовому складу) в 2017 році на військову службу за призовом можуть бути покликані особи віком до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу (закінчили військові кафедри), мають вищу освіту (не нижче бакалавра) і яким присвоєно первинне офіцерське звання.
Призов буде відбуватися на рівних засадах як для чоловіків, так і для жінок. Залучення покликаних військовослужбовців до сил і засобів проведення АТО буде відбуватися тільки після проходження обов'язкової підготовки у вищих військових навчальних закладах (тривалість - 3 місяці).
Строки призову офіцерів запасу
У відповідності з наказом термін військової служби за призовом для офіцерів запасу становить 18 місяців. Початком військової служби за призовом вважається день направлення військовослужбовців до військової частини з районного військового комісаріату. Закінченням строку служби є день виключення військовослужбовців зі списків особового складу військової частини.
Порядок призову офіцерів запасу
Після отримання повістки про призов на військову службу офіцери запасу зобов'язані прибути у визначений пункт збору і в термін, зазначений у повістці.
У разі неявки офіцерів запасу без поважних причин за викликом вони несуть відповідальність в порядку, встановленому законом. Наявність поважних причин для неявки в пункт збору повинна бути документально підтверджена.
Призов на військову службу офіцерів запасу здійснюється після обов'язкового проходження медичного огляду.
Підстави для відстрочки від призову на військову службу офіцерів запасу
Відстрочка від призову на військову службу офіцерів надається особам виключно за рішенням атестаційної комісії обласного військового комісаріату на підставах, визначених статтею 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", а саме:
за сімейними обставинами;
за станом здоров'я;
для отримання освіти;
для продовження професійної діяльності.