Header Ads

 Борис Болотов

Хіти тижня. Експерти назвали три причини: Навіщо РФ стягнула до українського кордону свої війська

Існує як мінімум три версії, які пояснюють стягування до кордонів України Росією своїх військ, передають Патріоти України із посиланням на "Апостроф".
Глава Генштабу ЗСУ Віктор Муженко повідомив, що недалеко від східних кордонів України зосередилися 3-тя мотострілецька дивізія (пункт постійної дислокації - місто Валуйки, Бєлгородська область), 144-я (Смоленськ) і 150-я (Новочеркаськ, Ростовська область).
На думку колишнього заступника начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенанта Ігоря Романенка, озвучені дані, а також нещодавнє загострення на Донбасі і майбутні навчання в Білорусі «Захід-2017» можуть свідчити про плани РФ провести масштабний наступ.
«Так, заявлена кількість військових на спільних російсько-білоруських навчаннях - 12,7 тисяч, при цьому тільки 3 тисячі військових приїдуть з РФ. Для настання замало, але згадаємо торішні командно-штабні навчання Росії «Кавказ 2016», коли заявлена кількість військових - 12,5 тисячі - в ході раптової перевірки військ зросла до 125 тисяч », - зазначив він.
Військовий експерт Олексій Арестович вважає, що однією з цілей розміщення військ РФ поблизу кордону з Україною говорить про прагнення стримати наступ на Донбасі. «Це можливість швидко та оперативно відреагувати на ситуацію, коли ми, наприклад, пішли в наступ», - пояснив експерт, зазначаючи, що дивізії стоять на відстані, що дозволяє швидко піднятися по тривозі і перейти наш кордон, тобто оперативно відреагувати у разі наступу однієї із сторін.
Третьою причиною Арестович назвав політико-економічну. Він вважає, що стягнувши три дивізії, росіяни намагаються чинити тиск на Україну і НАТО, погрожуючи швидким реагуванням військових на будь-які дії.