Header Ads

 Борис Болотов

День Нептуна: історія і традиції свята

Сьогодні, 16 липня у всьому світі проводиться День Нептуна. Свято, коріння якого йдуть глибоко в старовину
Традиційно свято проходить в середині літа. Так, стародавні римляни вшановували бога Нептуна і влаштовували окреме свято – нептуналій. У цей день люди просили у богів сил допомоги в запобіганні посухи в природі.
Стародавні римляни на честь Нептуна будували курені з гілок. Також на березі водойм облаштовували вівтарі, де кожен бажаючий міг принести жертву Нептуну.
Особливо шанувався День Нептуна серед моряків. Адже в давні часи, люди не знали всіх тонкощів проходження екватора. І мореплавці могли цілодобово і навіть тижнями простоювати на екваторі через відсутність вітру. За час штилю з’їдалися запаси їжі і води, від чого багато моряків гинуло. Щоб задобрити богів, моряки влаштовували на честь Нептуна святкові веселощі.
У моряків спостерігаються якісь уже усталені правила при перетині екватора. Так, новачок постає перед Нептуном, якого потім обривают і дають нове ім’я (прізвисько). Потім моряк проповзає крізь довгий мішок без дна, вимазаний сажею і мазутом. Після його кидали в воду, де і вперше купається на екваторі.
Після моряку видавали почесне «посвідчення», завірене печаткою самого Нептуна. В результаті моряк з «салаги» перетворювався у досвідченого мореплавця.
Якщо член екіпажу корабля перетинає екватор не вперше, то він звільняється від посвячення при пред’явленні своєї «грамоти».
За іншими історичними даними є версія, подібне посвята існувало ще до того, як кораблі перейшли тридцяту паралель і Гібралтарську протоку. Такі випробування для новеньких влаштовувалися з метою продемонструвати їм всі труднощі діяльності, якої ті будуть займатися.
День Нептуна в Україні
У наш час свято День Нептуна відзначають уже люди різного віку і професій, не пов’язаних з мореплавством. Особливо це свято припало до душі дітям. Традиційно в Радянському Союзі, а після і в Україні в дитячих таборах влаштовували День Нептуна. В цей день, після або в процесі вистави, відпочиваючих примусово купають або обливають водою вожатих (і вперше відпочиваючих) в найближчій водоймі.
Зазвичай свята немає певного сценарію для святкування. Але завжди головним є Нептун, який з’являється в оточенні своєї свити – русалок і чортів.
Саме свято супроводжувався різними конкурсами, вікторинами та купанням. Увечері обов’язково розпалюється величезне багаття, у якого співаються морські пісні.