Header Ads

 Борис Болотов

Реінкарнація: скільки разів ми народжуємося?

Питання про життя і смерть, а також існування загробного світу хвилюють вже десятки поколінь людей. Чи існує душа і продовжить вона свій шлях після земної смерті? А може, вона залишиться тут проживати нову, іншу життя?

Що таке реінкарнація?

Багато східні релігії і місцеві культи підтримують думку про те, що душа перероджується в нових і нових людей на протязі всього існування світу. Ця ідея носить назву – Реінкарнація. Вона дозволяє людині пояснити собі, чому він не може жити, так як йому хотілося б, передає Ukr.Media.
У первісні і стародавні часи людина, бачачи родинну схожість між бабусею (тіткою, дідусем) та новонародженим, міг пояснити собі, як переселення померлої душі. Також люди наділяли Душею тварин, свято вірячи в те, що якщо вони будуть вести грішне життя, то можуть переродитися в яку-небудь неприємну сутність.

Скільки разів ми живемо і з якою метою?

Самим цікавим і містичним питанням реінкарнації є: «У кого може переродитися душа і скільки разів?». Згідно з деякими суджень теософії, чоловік повинен побувати і в чоловічій ролі, і у жіночій. Нове життя може бути краще або гірше попереднього, в залежності від вчинків, скоєних людиною в минулому.
Послідовне перевтілення (Буддизм) означає поетапний розвиток людини – еволюцію. Починаючи нове життя, людина завжди виявляється в точці, на якій зупинилася його минула реальність. Завдяки реінкарнації, душа може виправити помилки минулого і підняти рівень розвитку духовних здібностей. Багато екстрасенси зізнаються, що пам'ятають свої попередні життя і тільки завдяки багатій історії, їм дано такі незвичайні здібності (екстрасенсорні).
Східна духовна практика передбачає метою реінкарнації розуміння людиною своєї природи, і звільнення від тілесних бажань.

Як відбувається реінкарнація?

Душа людини має дві форми:
  1. Грубе тіло. Це матеріальне тіло, в якому людина живе на землі. Після смерті душа покидає грубу оболонку.
  2. Тонке тіло. У тонкій матерії душа перебуває у відрізку між смертю і новим народженням. Вона володіє здатністю мислити і бажати, а тому в цей період вона сама може визначити подальше втілення.
Перед душею стоїть вибір із понад 8 млн форм життя, але тільки одного разу побувавши людиною, вона вже не може вибрати ступені тваринного і рослинного світу. Буддисти вважають, що до такого усвідомленого вибору того, «ким я буду в наступному житті?» треба йти на протязі тисячі років, постійно практикуючись і виконуючи медитації. І тільки спромігшись прийти до внутрішнього осмислення життя, людина здатна перервати кругообіг своїх страждань і вибрати найкращий варіант для реінкарнації.

Смерть – це початок нового життя?

«Душа людина не вмирає» - це основний постулат християнства і мусульманства. А в якій формі триває життєвий шлях душі?
З розповідей очевидців, що пережили клінічну смерть, ми знаємо, що душа нагадує світлий згусток енергії, здатний переміщатися у просторі, незважаючи на перешкоди. Відома розповідь про «світло в кінці тунелю» так само означає, що смерть – це лише перехідний етап, під час якого пам'ять людини зберігається. Також протягом певного часу після смерті людина продовжує ясно мислити, відчувати і чути оточуючих. Саме тому, починати розвиток духовного життя слід вже зараз, а не шкодувати про це в останні хвилини життя, коли завіса між світами відкривається.
Найбільш популярні уявлення про потойбічне життя вважаються:
  1. Воскресіння мертвих під час кінця світу;
  2. Переселення душ у пекло чи рай;
  3. Реінкарнація.

Наукові факти про реінкарнацію

Зазвичай наукове підтвердження для містичних та релігійних явищ і законів важко визначити. Вчені давно проводять дослідження в цій області, тому що якщо переселення душ відбувається, то повинні залишитися які-небудь ознаки минулого життя. До того ж, якщо люди можуть пам'ятати свої минулі втілення, то вони зможуть збільшити життєвий досвід всього людства.
Американський психотерапевт Стівенсон довгий час вивчав випадки реінкарнації, залучаючи до своєї роботи іменитих екстрасенсів, чиї здібності пояснювалися знаннями з минулих життів. Разом вони виявили три об'єктивні ознаки переселення душі:
  1. Здатність до чужої мови, найчастіше древньому (набагато вище здібностей звичайних людей);
  2. Наявність вроджених міток (рідних плям, дефектів).Деякі люди підтверджували їх виникнення історіями з минулого: наприклад, поранення могли залишити свій слід у вигляді родимих плям.
  3. Історичне підтвердження (частіше згадуються дитиною до п'яти років). Проте в даному дослідженні не враховуються відомі історичні події. Істинним вважається ті факти, які можна довести тільки протягом тривалих досліджень недоступних громадськості файлів.
  4. Наявність схожості з людиною з минулого. При зборі доказової бази про реінкарнацію, звертають увагу на наявність у людей загальних захворювань (алергії, схильності) і психологічних особливостей (фобії, здібності, таланти).
Відомий випадок, коли Стівенсон за формою рідної плями на голові хлопчика і розповіді про його смерть в минулому житті від сокири, зумів знайти сім'ю, в якій загинула дитина таким чином. Як пізніше з'ясувалося за судово-медичними документами, рани загиблого малюка збіглися з плямою спостережуваного хлопчика.