Header Ads

 Борис Болотов

Реєструвати всіх: Мобільним абонентам в Україні готують важливе нововведення

Про відповідний законопроект, розміщеному на сайті Держспецзв'язку повідомляють Патріоти України.

Держспецзв'язку пропонує зберегти за клієнтами стільникових операторів право укладати договір у письмовій або будь-який інший формі. Але збирається при цьому зобов'язати телеком-компанії збирати персональні дані всіх без винятку користувачів.

Держспецзв'язку в цьому ж документі пропонує відродити практику ведення бази унікальних ідентифікаторів IMEI-кодів.

Як пише в пояснювальній записці до законопроекту Держспецзв'язку, відсутність системи реєстрації абонентів та унікальних кодів мобільних пристроїв ускладнює проведення заходів з нацбезпеки "в умовах кібернетичних загроз".

"Крім того, вимагає уваги ситуація з використанням різноманітного кінцевого обладнання (айфони, Айпад, комунікатори, смартфони, мобільні телефони і так далі) на тлі зростаючого спектра надання послуг на базі телекомунікацій, бо неконтрольована кількість кінцевого обладнання в обігу сприяє поширенню "мобільного шахрайства" і інших кібернетичних злочинів", - йдеться в записці.

За задумом Держспецзв'язку, у інших відомств з моменту прийняття закону буде тільки три місяці на адаптацію своїх нормативних актів.

Національна комісія з питань регулювання зв'язку у вівторок на черговому засіданні схвалила законопроект Держспецзв'язку, але зі значними зауваженнями.

Зокрема, регулятор пропонує збільшити перехідний період і розтягнути його на півроку. За цей час абоненти, які зараз отримують послуги анонімно, повинні будуть надати свої особисті дані операторам.

НКРЗІ зі свого боку готується до нововведень. Вона розробила порядок реєстрації абонентів без укладення договору в письмовій формі, тобто prepaid-абонентів. Подати особисті дані можна буде і в електронній формі.

Другу частину законопроекту (щодо реєстрації IMEI-кодів) НКРЗІ порахувала дуже сірою. І сподівається на те, що адміністрація зв'язку її допрацює.

Про те, що запропонований законопроект далекий від досконалості, кажуть і представники мобільних операторів. "Закон написаний непрофесійно. Ми з ним не згодні!" - написав президент компанії Київстар Петро Чернишов.

Vodafone Ukraine готові підтримати зміни і готові реалізувати електронну реєстрацію абонентів за умови, що будуть дотримані інтереси клієнтів.

"Найголовніший ризик - це те, що частина абонентів, які не встигнуть зареєструватися, можуть залишитися, згідно із законопроектом, без послуг зв'язку", - розповідає прес-секретар Vodafone Ukraine Вікторія Павловська.

Система контролю сірого імпорту мобільних телефонів по IMEI почала функціонувати в Україні в 2009 році. А в 2014 році депутат з фракції Удар Ярослав Гінка вніс до закону поправки, згідно з якими Укрчастотнагляд позбувся такої функції. Реєструвати IMEI стало необов'язково.

Що стосується проектів, спрямованих на "паспортизацію" абонентів, то подібні спроби Держспецзв'язку вже робила. Остання була в 2015 році.