Header Ads

 Борис Болотов

Головред "Еха Москви" відреагував на резонанс щодо питання станції про українців

Головний редактор радіостанції "Эхо Москвы" Олексій Венедиктов вважає, що журналіст може і є зобов'язаним ставити питання на будь-які найболючіші теми, однак скандальне питання про українців, що з'явилося на сайті його радіостанції, було дещо кострубатим і неохайним.
Раніше сайт "24" повідомляв, що російська радіостанція "Эхо Москвы" провела провокативне опитування про українців – на її сайті з’явилося питання "Зустріти представника якої національності в темний час доби ви побоюєтеся?" та було запропоновано три варіанти відповіді: "Українця", "Чеченця" і "Важко відповісти".
У підсумку такий крок радіостанції викликав неабияку реакції у користувачів у соцмережах.
Згодом головний редактор "Эха Москвы" Олексій Венедиктов у своїй авторській колонці на сайті радіостанції пояснив, що ж насправді мало на увазі під таким скандальним запитанням.
Так, на його думку, журналіст має право і є зобов'язаним ставити питання на найболючіші та найгарячіші теми.
"Проблема не у питаннях, а у чинних думках і відповідях на них, навіть якщо ці думки є радикальними та катастрофічні, але вони існують в нашому суспільстві та їх треба виявляти", – підкреслює журналіст.
Водночас він нагадує про різке неприйняття президентом РФ Володимиром Путіним питання про блокаду Ленінграда та про різке неприйняття очільником Чечні Рамзаном Кадировим питання про допустимість публікації карикатур на пророка Мухаммеда.
"Хоча я розумію, чому ці опитування було настільки болючими для вищезазначених політиків і багатьох інших людей, я не згоден, що ці питання не можна було ставити", – додає головний редактор радіостанції.
За його словами питання про "українців і чеченців" було кострубатим і неохайним, але, виходячи з контексту ефіру, яку мету ставили журналісти, ставлячи це питання, але цю мету через кострубатість питання не було досягнуто.
Кострубатість питання полягала перш за все в тому, що його формулювання залишало масу недомовок. Хто такі "українці" та як їх у підворітті відрізниш від росіян, білорусів, сербів, поляків, болгар... Хто такі "чеченці" та як їх у підворітті відрізниш від дагестанців, карачаївців, інгушів, грузинів, осетинів. Неохайність питання своєю чергою полягала в протиставленні однієї етнічної групи іншій, що не була метою, але могло бути сприйнято саме так,
– зауважив Венедиктов.

Крім того, він вибачився перед всіма, "хто відчув себе зачепленим, скривдженим або ображеним цим питанням".