Header Ads

 Борис Болотов

Українців приголомшили новою вартістю цигарок

Курцям в Україні прогнозують важкі часи, адже вартість пачки цигарок може вирости майже до ста гривень. Відповідно до законопроекту, замість нинішніх 21 євро за 1000 штук табачники до 2025 року повинні будуть сплатити в казну за кожну тисячу сигарет 90 євро. Зміни планується внести до чинного Податкового кодексу.

Про це повідомляє UBR. 
В 2018 році її збільшать на прогнозний показник індексу споживчих цін (8,1%) і додатково на 20%; потім кожен рік акциз будуть підвищувати на 20%, а до 2025 року акцизний збір вийде на європейський рівень в 90 євро.

За підрахунками експертів, такий рівень податкових відрахувань призведе до суттєвого подорожчання сигарет в Україні – ціна пачки найдешевших тютюнових виробів до 2025 року може скласти 80-90 грн.

Як відомо, раніше повідомлялося, що ціни на споживчі товари з початку року в Україні зросли на 8,2%. Найбільше подорожчав алкоголь, а з продуктів харчування рекордсменами стали овочі.

З початку року продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 12,2%, алкоголь і тютюнові вироби – на 13,1%. Житлово-комунальні послуги подорожчали на 8,1%, а транспортні послуги – на 7,3%.

При цьому одяг і взуття подешевшали на 4,3%.

З продуктів харчування найбільше подорожчали овочі – на 55,6% і фрукти – на 50,5%. У той же час, з початку року подешевшали яйця – на 42,5%. М’ясо і м’ясопродукти зросли в ціні на 20,4%.

Також наголошується, що за місяць ціни на споживчі товари в Україні зросли на 0,2%, на продукти харчування – на 0,3%.

Як повідомляв УНН, за останні три роки легальне виробництво горілки скоротилося в півтора рази.

За оцінками експертів, на сьогоднішній день рівень тінізації алкогольного сектора, за різними даними, становить від 50% до 70%. При цьому провокують тінізацію алкогольного ринку в Україні високі акцизи і необґрунтовано дорогий спирт.

Разом з тим, нещодавно Кабмін ініціював чергове підвищення акцизних ставок на алкоголь на 11,2%.

Хоча ще в квітні поточного року глава КМУ В.Гройсман заявив, що уряд не планує переглядати акцизи на алкоголь до кінця цього року.

Підняття акцизів, згідно з прогнозами економістів, збільшить частку контрафакту і контрабанди на ринку алкоголю до 35%.