Header Ads

Хіти тижня. Новий Трудовий кодекс: Українців попередили про серйозні неприємності



Згідно з новим Трудовим кодексом, українців зможуть звільнити з роботи навіть за відмову від щеплення.

Про це передають Патріоти України з посиланням на "Судово-юридичну газету".
Так, розроблений Кабінетом міністрів законопроект нового Трудового кодексу прийняли в першому читанні. Рішення підтримали 258 народних депутатів. Комітет з питань соціальної політики підготував документ до другого читання. Трудовий кодекс може вплинути на життя українців вже найближчої осені.

У разі прийняття закону в запропонованому на даний момент варіанті відсторонити від роботи зможуть працівника, який знаходився в контакті з інфекційними хворими, наприклад, під час грипу. Тобто, людина не зможе працювати, якщо поспілкувався з хворим на грип. Також відсторонити можуть співробітників, які відмовилися від вакцинації і медогляду. Ще один варіант - коли під час медичного огляду виявилося, що співробітник не в змозі виконувати роботу. При цьому в документі не вказано, за чий рахунок будуть оплачуватися медичні огляди.

Працівник може бути усунений з-за того, що він "порушує нормальну роботу юридичної особи". Відзначається, що поняття "нормальна робота" ніде не трактується. Кожна юридична особа є господарем цього положення. Наприклад, якщо співробітник спізнюється на 5 хвилин, тепер буде вважатися, що він порушує нормальну роботу підприємства і буде звільнений.
Кроме того, теперь уволить с работы смогут из-за:
  • неудовлетворительного состояния здоровья;
  • неудовлетворительной квалификации, которая подтверждается аттестацией;
  • отказа от прививки или прохождения медицинского осмотра;
  • потери трудоспособности.
К тому же, если мужчину призывают в армию (до 43 лет), на следующий день после подачи заявления его обязаны уволить.

Также вводится новая причина — увольнение за обман. В документе говорится, что в случае получения человеком работы, которую он не сможет выполнять, его уволят. Например, при приеме на работу кандидат на должность указал неверные данные или приврал в резюме.

У разі скорочення штату роботодавець повинен попередити свого співробітника мінімум за 2 місяці в письмовому вигляді. Крім того, працівник після попередження про скорочення в робочий час має право шукати нову посаду і ходити на співбесіди, при цьому відображатися це на його заробітної плати не буде.

Тепер повідомити про своє звільнення співробітник повинен всього за 3 дні, а не як раніше - за 2 тижні. Зробити це можна буде по електронній пошті, а не особистою присутністю.

Що стосується відпустки, то тепер вона становить 28 днів замість 24. Умова, при який роботодавець повинен був заплатити співробітнику за невикористану відпустку при звільненні, порушено не було.