Header Ads

 Борис Болотов

УКРАЇНА Й ЛИТВА ПОДІЛИЛИСЯ ДОСВІДОМ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ. ФОТО


Під час візиту в Литву зустрівся з керівництвом Спілки литовських стрільців. У Литві збережена столітня традиція стрілецького руху – руху добровольців, резервістів – чоловіків і жінок, які перебувають у постійній готовності боронити зі зброєю в руках незалежність своєї держави. З литовського стрілецького руху виникли перші збройні сили Литви.
На стінах в офісі литовських стрільців – портрети наших спільних героїв – князів і гетьманів, зокрема князя Острозького. Ми маємо подібну історію, адже перші українські військові формування часів Перших визвольний змагань, Українські січові стрільці, теж виникли із добровільного стрілецького руху.
Україна й Литва поділилися досвідом територіальної оборони. ФОТО
Ми маємо багато спільних сторінок історії разом із литовським стрільцями. У міжвоєнний час, коли литовцям вдалося зберегти свою державність вони підтримували українських борців, наприклад Євгена Коновальця, який навіть мешкав певний час у будинку литовських стрільців у Каунасі.
Україна й Литва поділилися досвідом територіальної оборони. ФОТО
Спілка литовських стрільців підтримувала нас і в час Революції гідності. Зараз, коли на Донбасі українські воїни протистоять російській агресії, литовські стрільці заснували окрему потужну групу підтримки України. І як вісімдесят років тому – так і зараз литовські волонтери допомагають українцям. І ця допомога – неоціненна.
Говорили зі стрільцями про досвід територіальної оборони й у Литві, й в Україні. Цікавим для нас, українців, є досвід формування резервної армії – сотень тисяч патріотів, чоловіків і жінок, вишколених і готових у будь-який час стати в обороні рідного краю.
Україна й Литва поділилися досвідом територіальної оборони. ФОТО
Обмін досвідом з нашими литовським союзниками дуже важливий і цінний, тому що й ми, й вони мають спільний кордон з останньою імперією у Європі, яка загрожує безпеці всього вільного світу.