Header Ads

 Борис Болотов

Через скарги сусідів суд зобов’язав львівську єврейську громаду відремонтувати свій будинок


Галицький районний суд Львова зобов'язав іудейську релігійну громаду «Бейс Аарон Веісраель» провести капітальний ремонт будинку на вул. Шолом-Алейхема, 12. Підставою для такого рішення стали скарги мешканців сусіднього будинку, які стверджували, що їх квартири затоплюються через поганий стан будинку єврейської громади.
Пише /zaxid.net
«Будинок №14 по вул. Шолом-Алейхема, що розташований впритул до будинку №12, потерпає від руйнації. Відбувається залиття квартир мешканців в будинку №14 через руйнацію покрівлі сусіднього будинку», – розповіли під час засідання суду представники ЛКП «Центральне», які й подали позов на єврейську громаду.
Обидва будинки (і №12, і №14) є пам'ятками архітектури. Будинок №14 належить Львівській міськраді, його обслуговує ЛКП «Центральне». Сусідній будинок належить львівській іудейській релігійній громаді «Бейс Аарон Веісраель». До Другої світової війни у цьому будинку було єврейське товариство «Тікват Ціон», за часів СРСР тут була центральна міська бібліотека №21.
У грудні 2015 р. Львівська міськрада разом із Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) опублікували звіт про стан будинку по вул. Шолом-Алейхема, 12, в якому зазначили, що дах та перекриття споруди є незадовільними, а покриття куполу – аварійним. У звіті також вказали, що стан цього будинку є небезпечним для життя людей.
«Оскільки будинок №12 по вул. Шолом-Алейхема перебуває в аварійному стані і потребує невідкладного ремонту, реставрації та переобладнання. Інакше будівля може бути втрачена як пам'ятка архітектури й матеріальна цінність, а також може зруйнувати будівлю будинку №14, яка потерпає від руйнації. Тому позовні вимоги підлягають до задоволення», – йдеться у рішенні суду.
Відтак львівську іудейську релігійну громаду «Бейс Аарон Веісраель» зобов'язали замінити у будинку дерев'яний дах і провести капітальний ремонт покрівлі та фасаду. Окрім того єврейська громада має відшкодувати ЛКП «Центральне» 1,4 тис. гривень судових витрат.