Header Ads

 Борис Болотов

ХТО ПРОСУВАЄ президентські амбіції ВАКАРЧУКА?

Заява забутого всіма журналіста-експерта про нібито бажання влади вивести фронтмена “Океану Ельзи” у другий тур президентських виборів може свідчити про бажання Росії похитати український політикум
Учора в ефірі NewsOne несподівано “сплив” В’ячеслав Піховшек – один з одіозних представників пропагандистської команди часів президентств Леоніда Кучми та Віктора Януковича. Після Майдану активність цього телеведучого-експерта обмежувалася написанням блогів на одному з проросійських сайтів та постів у соцмережах. Головним “гвіздком” у виступі Піховшека стало припущення, що лідера групи “Океан Ельзи” Святослава Вакарчука готують до президенстських виборів. “Я не знаю, що в Україні можна назвати неможливим, але якщо ми проковтнемо ще й Вакарчука, людину політично амбівалентну, то наступного нам будуть пропонувати когось на кшталт темношкірого проповідника Сандея Аделаджі”, – заявив колишній телеведучий, якого в соцмережах вже охрестили “зомбі”-журналістом.
Варто зауважити, що це не перший штучний вкид теми “президентства” Вакарчука. Не так давно у низці ЗМІ з’являлися повідомлення з посиланнями на таємну соціологію, яка нібито демонструє те, що співак у разі балотування на президентських виборах вийде у другий тур виборів. Наскільки реальним є подібні дослідження? Чесно кажучи, до них виникають серйозні зауваження.
Варто враховувати, що Святослав Вакарчук наразі не проводить жодних кроків, які б нагадували підготовку до виборчої кампанії. Тому такий несподівано високий рейтинг у хай і відомого, але не пов’язаного напряму з політикою, персонажа, викликає сумніви в об’єктивності опитування. Можна хоч якось зрозуміти появу у п’ятірці кандидатів Вадима Рабиновича – той не вилазить з телеекранів. Що ж до Вакарчука, то він займається виключно концертною діяльністю. Більше того, ніде публічно не заявляв і навіть не робив натяків на своє бажання кудись балотуватися.
То ж заява Піховшека вкотре засвідчує: міф про Вакарчука-президента свідомо вкидається у суспільство. Ким і для чого? Вочевидь, варто шукати тут і російський слід. Їхні спецслужби, які традиційно працюють на розхитування ситуації, чудово бачить, що в українському суспільстві існує попит на “нові обличчя”. Під нього зараз підганятимуться різноманітні кандидати. Загалом, дефрагментація політичної мапи України – надзвичайно зручна технологія для наших сусідів-агресорів зі сходу. Зручна і проста: хтось називає ім’я Вакарчука, Петренка, Іваненка або ще когось, і в експертному середовищі та у соцмережах починається дискусія. При цьому, звісно ж, дістається владі.
Навколо президентських перспектив Вакарчука дискусія вже почалася. Хтось виступає за повернення в політику співака, який, нагадаємо, свого часу був нардепом в НУНС, але пізніше склав мандат. Інші – категорично проти. При цьому ніхто так і не звернув уваги на те, що сам Вакарчук досі не сказав про свої політичні амбіції жодного слова…