Header Ads

 Борис Болотов

Підвищення пенсій призведе до зростання цін - журналісти

За словами українського прем'єра Володимира Гройсмана, 8 млн. Українців отримують мінімальні виплати, і існуюча система не дозволяє їх збільшити, з посиланням на КП в Україні повідомляють Патріоти України.
"Українці, які на пенсії, з кожним роком стають тільки біднішими", - заявив прем'єр, пояснивши: пенсії в країні підвищуються значно рідше, ніж зарплати.
У презентації, яку демонстрували на засіданні Кабміну, зазначається: більшість пенсіонерів сьогодні живуть за межею бідності, отримуючи 1 312 грн. в місяць. А середня пенсія в країні складає 1820 грн.
Ці цифри не просто мізерні - вони ганебні. Тож не дивно, що уряд при кожному зручному випадку обіцяє підвищити добробут пенсіонерів країни. Не обійшлося без обіцянок і на цей раз. За словами прем'єра, пенсійна реформа осучаснить пенсії, і нові правила дозволять збільшити розмір мінімальної пенсії з 1312 грн. до 3764 грн. вже з 1 жовтня.
Здавалося б, новина, позитивна в усіх відношеннях, але самі пенсіонери їй не дуже зраділи. Причина проста: багато хто просто не вірить, що стануть жити краще.
- Чергова профанація! - впевнено каже сусідка. - Моя дочка он теж зраділа, коли з 1 січня мінімалку підняли. І що ж? Насправді вона тепер отримує на 120 грн. менше! Навіщо нам таке підвищення? Ось тепер і до пенсій дісталися!
Її подруга впевнена, що "пенсії піднімуть на копійку, а ціни зростуть на гривню":
- Кожен раз, коли оголошують про підвищення, ціни тут же змінюються, - ділиться вона спостереженнями. - На травневі пішла на ринок: риба подорожчала на гривню, сир - на 5 грн., Цукор і крупи - на 40-50 копійок. Кажу продавщиці: тиждень тому ж було дешевше! А вона мені у відповідь: вам пенсію на 65 грн. підняли? Так що ж ви хочете ?! Але. по-перше, особисто мені не підняли ні на копійку. А по-друге, з таким підходом підняли на 65 грн., А в місяць витратимо на 100 грн. більше. Страшно уявити, що буде з цінами, якщо пенсії зростуть втричі!
Цікаво, що економісти повністю згодні з пенсіонерами за обома пунктами. Так що у нас є для вас дві новини.
Новина перша: коли ростуть доходи населення, то ціни до них неминуче підтягуються. Новина друга: катастрофічного зльоту цін не буде з однієї простої причини: втричі піднімати пенсії ніхто не збирається!
- Уряд планує підняти лише базу розрахунку пенсій, - пояснив "КП в Україні" президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Ось її і піднімуть в три рази, а сам розмір зростання пенсій буде досить скромний. Тільки 1,1 млн. Пенсіонерів отримають дійсно істотну надбавку до пенсії в розмірі 1000 грн. та більше, 2,5 млн. пенсіонерів отримають надбавку до 500 грн., а більше половини пенсіонерів не отримають ніяких надбавок. Але зате презентація була красивою. Вона всіх заплутала і змусила повірити в міф про триразовому зростання.
Втім, каже аналітик ГК "Телетрейд" Сергій Шевчук, з урахуванням дефіциту пенсійного бюджету в цьому році в 141 млрд. грн. навіть підвищення пенсій на 200-1000 грн. є досить великим навантаженням для Пенсійного фонду. І, щоб залатати розширюється діру, влада може вдатися до друкування грошей. Це в свою чергу призведе до інфляції і нового падіння гривні.
"Щедрість" українського уряду з лишком окупиться девальвацією української валюти на 1 грн. до долара, додає економіст Олександр Дудчак.
- До того ж за фактом доплати багатьом зведуться до нуля, адже додаючи копійки, урізаються доплати - за ту ж вислугу років, - продовжує експерт. - Або ще один момент: формально пенсійний вік не збільшують, але вийти на оплачувану пенсію тепер можна буде зі стажем 25 років, при тому, що зараз необхідно 15! Дивлячись на ці цифри, створюється враження, що пенсійний вік планують довести до середньої тривалості життя, щоб взагалі нікому не платити! Але при цьому так піаряться і так поспішають (терміново з грудня на жовтень переносять "підвищення стандартів"), що практично не залишається сумнівів: дозріли до дострокових виборів.
При цьому експерти одностайні: не потрібно нічого піднімати "штучно" - пенсії повинні відповідати рівню доходу громадян. Тобто, для того, щоб пропорційно піднімати пенсії, необхідно, перш за все, проводити відповідні реформи у всіх секторах економіки, що ведуть до зростання зарплат. І тільки тоді, коли економіка країни буде здорова, а українці матимуть гідні доходи, пенсії теж почнуть зростати.
У що виллється "осучаснення".
Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева заявляв: на перерахунок пенсій у 2017 році буде потрібно додатково в 11-12 млрд гривень. Але де ж їх взяти?
Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин каже, що ось це і є найважливіше питання, але, на жаль, відповіді на нього немає. Останнім часом уряд, готуючи презентації, не обтяжує себе серйозними розрахунками і скрупульозної підготовкою документів. Замість них країні показують "веселі картинки". Досить намалювати бабусю з пакетом грошей - і всім стає ясно: пенсії виростуть, гроші на це є!
Експерти, опитані "КП" в Україні ", виявилися практично одностайні: нас чекає емісія. На думку аналітика ГК" Телетрейд "Богдана Терзі, уряду, швидше за все, доведеться надрукувати" порожні "папірці, які можуть вилитися для країни в ослаблення національної валюти і зростання цін.
Правда, чиновники заспокоюють: ось, мовляв, мінімалка виросла на 3200, але зльоту цін вдалося уникнути! Економісти кажуть, що причина лежить на поверхні: це був дутий ріст зарплат, що має мало спільного з реальністю.
До речі, слова економістів повністю підтверджуються і дослідженнями. "КП" в Україні "вже писала про те, що три чверті українців не помітили підвищення зарплат. А у кожного четвертого з тих, хто помітив, зарплати не виросли, а впали!
- Швидше за все аналогічну картину ми будемо спостерігати і з пенсіями, - вважає Василь Юрчишин. - Їх "осучаснення" призведе до того, що частина малозабезпечених отримають скільки-то гривень до своєї пенсії, а ті, хто отримують середні пенсії і вище, в кращому випадку не отримають нічого. Так що ці зміни будуть носити символічний і косметичний характер. А з огляду на зростання цін і тарифів, це мінімальне збільшення пенсій по суті є не зростанням і не осучасненням, а індексацією.
Якщо говорити про конкретні цифри, продовжує Юрчишин, то 11-12 млрд грн - це в масштабах країни не такі вже й великі гроші. З огляду на, що грошова маса в Україні становить близько трильйона гривень, отримуємо, що при емісії в 11-12 млрд. Вона виросте на 1,1-1,2%. Відповідно в цих же межах можуть підтягнутися і ціни. Тим більше, що, отримавши надбавки, навряд чи всі пенсіонери дружно кинуться їх отоварювати.
У той же час економіст Андрій Мартинюк нагадує: в Україні ціни зростають не тільки з об'єктивних, але і з суб'єктивних причин. І практика показує, що для інфляції та девальвації часто досить не самою емісії і зростання доходів, а навіть просто їх очікування.
Економіст не виключає, що в зв'язку з осучасненням пенсій, ціни, принаймні, на бюджетні продукти, виростуть на 3-5%.