Header Ads

 Борис Болотов

“Я росіянин та хочу жити в Україні, а тому треба її захищати”


Директор департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби України Наталія Науменко повідомила, що за останній рік все більше росіян стали звертатися в Україну з проханням про надання статусу біженця та політичного притулку. Багато з цих людей воювали за Україну в зоні АТО.

Один з таких громадян РФ – боєць ДУК “Правий сектор” Володимир Корабльов, який хоче отримати громадянство України. Він, зокрема, бився на позиціях в районі Донецького аеропорту. “Народна Правда” дізналася про його долю. Сообщает goruzont.blogspot.com

За словами Наталії Науменко, за останній рік до 100 росіян звернулися за притулком. “Це ті, хто підтримував події на Майдані, підтримував незалежність України, деякі з них воювали зі зброєю в руках в зоні АТО, а тепер залишилися в Україні”, – пояснила співробітниця ДМС.

Одним з таких росіян є житель Санкт-Петербурга Володимир Корабльов ( “Пітер”), боєць ДУК “Правий сектор”, який хоче отримати українське громадянство. В нашій країні він відомий, в тому числі, завдяки відео, на якому українські солдати відповідають на вогонь бойовиків з міномета. В руках одного з бійців – велика м’яка іграшка вовка. Керуючи нею, солдат, немов умілий актор лялькового театру, затискає вовку вуха при залпах й махає на камеру. Цей хлопець – і є Володимир Корабльов. Як з’ясувала “Народна Правда”, доля цього бійця така ж незвичайна, як і доля іграшкового вовка.

– Це відео було знято на початку 2015 року, в Пісках, позиція називалася “Джаз-бенд”, ми прикривали свою піхоту, – розповідає Володимир Корабльов. – З боку селища Жабічево сепаратисти атакували позиції нашої піхоти. Ми насипали їм у відповідь, а тоді зняли це відео.

Вовка українські солдати знайшли в розбитому бойовиками дитячому садку. “Пітер” каже, що в тих руїнах валялося дуже багато дитячих іграшок.

– Мені цей вовк сподобався, я його взяв, – посміхається Володимир. – Він провоював з нами три місяці. Потім один ЗСУшнік (солдат ЗСУ, – НП) побачив того вовка й запитав, а чи можна його відправити додому, доньці. Звичайно, ми віддали. Так що наш вовцюган дембельнувся і зараз десь в мирній Україні радує малечу.

Покинуті дитячі іграшки, за словами солдата, створюють дуже болісне враження: начебто життя пішло з цих місць.

– Вони валяються, брудні, серед руїн, це дуже неприємне видовище, – згадує “Пітер”. – А коли ми їх забираємо, начебто друге життя даємо. Та й нам “по приколу”. Потім в Широкиному на позиціях у нас було ціле подвір’я таких іграшок.

Сам Володимир Корабльов переїхав до України, коли у нас почався Майдан, потім возив волонтерську допомогу в АТО, а в грудні 2014-го потрапив до “Правого сектору”. Під час перебування в АТО – побував в найгарячіших точках: прикривав ДАП, був в Пісках, в Широкиному… Його родичі залишилися в Росії, а рішення “Пітера” виїхати в Україну та записатися в “правосєкі” – не зрозуміли.

– Коли потрапив до “Правого сектору”, то усвідомив, що час волонтерства закінчився та треба воювати, – згадує він. – Чому? Ну, тому що я росіянин і хочу жити в Україні. Значить, треба її захищати.

У Росії “Пітер” залишив туристичний бізнес. Сподівається, що, коли закінчиться війна, знову займеться підприємницькою діяльністю. А до осені – буде жити в мирному Києві. Каже, треба допомогти вагітній дружині та заробити гроші на народження малюка. А ще вирішити питання з громадянством, адже “Пітеру” досі не дали український паспорт.

Кирило Желєзнов