Header Ads

 Борис Болотов

Турчинов зробив заяву про завершення АТО і початок нового формату захисту країни

Про це в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» заявив секретар РНБО Олександр Турчинов, повідомляє agrimpasa.com

«Насправді, уже три роки тривають військові дії нашої країни, і уже можна з точністю сказати, що і за масштабами і за тривалістю переросли формат АТО. Хоча АТО виконала багато завдань, які були поставлені насамперед. Адже в рамках АТО ми зупинили агресора, провели президентські, парламентські і місцеві вибои, також вдалося звільнити значну частину окупованої території України. Але прийшов час перейти до нового формату захисту нашої країни», — сказав Турчинов.

Турчинов також наголосив, що чинне украънське законодавство передбачає два випадки, коли дозволено бойове застосування Збройних Сил України, а саме, проведення антитерористичної операції або ж оголошення війни.

«Не дивлячись на поширену думку, згідно з нашим законодавством, введення воєнного стану передбачає лише наявність особливого правового режиму в країні, або в окремих регіонах, і не надає автоматичного права на використання Збройних Сил України та інших військових формувань», — пояснив секретар РНБО.

Саме тому, прийшов час, змінити формат, з допомогою якого ми зможемо ефективно захистити країну від гібридних методів війн, що застосовує Росія проти України.

Адже як підкреслив секретар РНБО, такий новий підхід зможе тільки посилити фундамент Мінських угод.

«Насамперед це питання дуже серйозне, яке вимагає оцінки і обговорення в професійному експертному середовищі. Уточнений законопроект «Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей» буде представлений президенту, після чого, сподіваюся, він оперативно буде внесений до Верховної Ради», — сказав він.