Header Ads

 Борис Болотов

У Львові водій маршрутки відсудив у пасажира ₴10 тис відшкодування моральних збитків

У Львові водій міського автобуса відсудив 10 тис. грн моральної компенсації у агресивного пасажира, який його побив. Крім того, пасажир має сплатити 8,5 тис. грн штрафу. Відповідний вирок Шевченківського райсуду Львова від 4 липня оприлюднений у реєстрі судових рішень
Як зазначається у вироку, інцидент стався 7 серпня 2014 року на зупинці громадського транспорту біля перехрестя вул. Мазепи та Миколайчука. Тоді нетверезий пасажир зайшов до маршрутки №34 (вул. Чигиринська – Білогорща), яка стояла на зупинці і не їхала за маршрутом через поломку.
Пасажир почав ображати водія, нецензурно висловлювався і вдарив його кулаком в обличчя. Після цього водій вийшов з автобуса, аби уникнути сутички. Однак агресивний пасажир вийшов за ним, вдарив водія по нозі, від чого той впав і знепритомнів.
«Хуліганські дії не припинялися впродовж 20 хвилин, грубо порушили громадський порядок, виражали явну неповагу до суспільства, пов’язані з нанесенням потерпілому, згідно з висновком судово-медичної експертизи, легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоров’я, зірвали роботу громадського транспорту і спокій громадян», – мовиться у вироку.
Сам хуліган у суді провину визнав. Свої дії він пояснив тим, що поспішав на прийом до сімейного лікаря до Лікарні швидкої допомоги. Однак, за його словами, водій маршрутки №34 не зупинився на його вимогу. Пасажир наздогнав цей автобус іншою маршруткою і посварився з водієм. Після цього він пішов до лікаря, а повертаючись з лікарні побачив на зупинці іншу маршрутку №34, у якій і сталася бійка з водієм.
Постраждалий водій розповів, що намагався уникнути бійки, вийшов з маршрутки і закрив агресивного пасажира в салоні. Однак той зміг вибратись з автобуса і вдарити водія так, що той впав і внаслідок падіння отримав струс головного мозку, який пізніше підтвердила судово-медична експертиза.
Крім того, троє свідків – водій іншої маршрутки, у якій їхав хуліган, пасажир та перехожа – підтвердили агресивну поведінку обвинувачуваного.
Відтак, суд визнав пасажира винним за ч.1 ст.296 КК України (хуліганство) і призначив йому штраф у сумі 8,5 тис. грн. Суд також зобов’язав пасажира виплатити водієві 10 тис. грн відшкодування моральних збитків та стягнув з нього 393 грн витрат на проведення експертизи.