Header Ads

 Борис Болотов

7 золотих порад від геніального лікаря Миколи Амосова Через руки славетного хірурга за війну пройшло понад 40 000 поранених.

Книги члена-кореспондента Академії медичних наук, академіка Академії наук УРСР, професора Українського науково-дослідного інституту туберкульозу і грудної хірургії, лауреата Ленінської премії, Героя Соціалістичної Праці Миколи Амосова про здорове харчування читали практично всі.
У 1955 році лікар Амосов спробував допомогти дітям з важкими вадами серця. А в 1960 році він провів за допомогою амосовського апарату штучного кровообігу першу вдалу операцію. Через два роки лікар придумав особливі штучні клапани для серця.
Важливо знати, що Микола Амосов був дуже хорошою людиною. Він картав себе за кожну помилку, за кожен смертельний випадок під час операції. Щоб справлятися з важкими думками, лікар записував свої переживання.
Ми пропонуємо прочитати 7 порад, після яких і Ви переосмислите своє життя.
Не сподівайтеся, що лікарі зроблять вас здоровим. 
Вони можуть врятувати життя, навіть вилікувати хворобу, але лише підведуть до старту, а далі – щоб жити надійно – покладайтеся на себе. Я ніяк не применшую могутність медицини, оскільки служу їй все життя. Але також знаю толк в здоров’ї – теоретично і практично. З цього приводу похвалюсь: вже півтора року проводжу експеримент на собі – фізкультура з гантелями і біг.
Лікарі лікують хвороби, а здоров’я потрібно здобувати самому. 
Тому що здоров’я – це «резервні потужності» органів, всієї нашої фізіології. Вони необхідні, щоб підтримувати нормальні функціональні показники – в спокої і при навантаженнях – фізичних і психічних, а також щоб не захворіти, а захворівши, по можливості – не вмерти. Наприклад, щоб кров’яний тиск і пульс не підвищувалися більше, ніж в півтора рази при вправах або бігу, а неминуча задишка швидко заспокоювалася. Щоб не боятися протягу, а застуди швидко проходили без ліків, самі собою. І взагалі, щоб добре працювалося, спалося, «їлось і пилось». Так ось – ці «потужності» ліками не добуваються. Тільки тренуваннями, вправами, навантаженнями, роботою і терпінням до холоду, спеки, голоду, втоми.