Header Ads

 Борис Болотов

Хочете приватне житло? Державна програма «Власний дім» посприяє

Не є таємницею, що обсяги будівництва житла за останні роки зменшились у рази, а низький рівень платоспроможності населення, високі відсоткові ставки банків за користування кредитами та зростання вартості будівельних матеріалів не дозволяють українцям самостійно розв’язувати власні житлові проблеми, зазначають Патріоти України.
Серед тих, кому надають кредит на будівництво першочергово, — учасники АТО та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також громадяни, які перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи тощо.
Так, узявши у довгостроковий кредит кошти, можете розраховувати на суму від 50 до 300 тисяч гривень строком на 20 років (молодим сім’ям час на сплату подовжили до 30). На сьогоднішній день можна оформити такі кредити:
– на будівництво нового індивідуального житла в межах 300 тис. грн із терміном погашення до 20, а молодим та неповним сім’ям — до 30 років;
– на добудову (реконструкцію) індивідуального житла в межах 150 тис. грн із терміном погашення до 20 років;
– на придбання завершеного або незавершеного будівництва індивідуального житла з проведенням його подальшої добудови, реконструкції чи ремонту в межах 200 тис. грн із терміном погашення до 20 років;
– на будівництво, добудову, реконструкцію господарських приміщень у межах 100 тис. грн із терміном погашення до 10 років;
– на будівництво інженерних мереж (газифікація, водопостачання, водовідведення, опалення, електрифікація житла, придбання опалювальних котлів, що працюють на будь-яких видах палива) в межах 50 тис. грн із терміном погашення до 10 років;
– на розвиток особистого селянського господарства (придбання сільськогосподарської техніки, обладнання, худоби, птиці, кормів) у межах 75 тис. грн із терміном погашення до 10 років.
Першочергово дають кредит тим, хто вже розпочав будівництво. Зазвичай такі суми отримують частинами, а не всі відразу, і звітують чеками та накладними за вже витрачені кошти. Згодом видається наступний «транш». Погашати кредит починають через рік і квартал рівномірними частинами. Приміром, якщо кредит взяли на 10 років у розмірі 25 тис. грн, то щокварталу доведеться платити близько 820 грн.
Якщо порівняти з відсотками за користування кредитом у приватних банках, стає зрозуміло, що кредит досить дешевий — лише під 3% річних, а іноді навіть безкоштовний. Але не для всіх.
Наприклад, позичальник, який має трьох і більше дітей (у тому числі усиновлених та/або тих, що перебувають під його опікою/піклуванням), звільняється від сплати відсотків за користування кредитом. Не сплачують відсотки з початку й до закінчення особливого періоду і військовослужбовці, резервісти (з моменту призову під час мобілізації до закінчення проходження військової служби в особливий період). За прострочення платежу цим категоріям також не нараховується пеня.
Фінансується програма «Власний дім» із різних бюджетів: від державного до місцевого. Лідерами в питаннях кредитування українців є Херсонська, Закарпатська, Вінницька, Волинська та Запорізька області. Наприклад, минулого року фінансування в них відповідно становило 22,1 млн грн, 19,2, 13,9, 12,5 та 10,6 млн грн. Загальний обсяг фінансування регіональних програм «Власний дім» по всій Україні 2016 року становив 133,4 млн грн. Отже, фінансування у ТОП-5 областей перевищує половину загального обсягу (59%).
В областях-передовиках левову частку становлять кошти місцевих бюджетів та інших джерел (в середньому 80%). За рахунок такого потужного фінансування в цих регіонах відповідно більша кількість сімей отримала кредити, більше введено житла в експлуатацію.
Проте є області, де за останні роки не було видано жодного пільгового кредиту для будівництва на селі, хоча людей, які хотіли б покращити житлові умови за допомогою державного та місцевих бюджетів, є достатньо. Громадські активісти пропонують запровадити прозорий механізм, за допомогою якого представники громад братимуть безпосередню участь у роботі районних комісій і вирішуватимуть, кому надати пільгові кредити. Буде встановлена чітка черговість позичальників, їхні списки оприлюднюватимуться на офіційних сайтах місцевих органів влади.
Значно стримує подальший широкий розвиток програми довготривала відсутність співфінансування по загальному фонду державного бюджету, адже саме він упродовж існування програми був основним наповнювачем і орієнтиром для місцевих бюджетів. Однією з перспектив подальшого розвитку «Власного дому» є залучення до фінансування потужних підприємств, а також об’єднань територіальних громад регіонів. Це забезпечило б їхніх працівників і жителів більшою кредитною підтримкою, можливостями фінансування за їхні кошти додаткових, актуальних для такої категорії громадян, напрямків кредитування.
Проте фахівці Фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі вважають не менш важливою проблемою наявність у чинних правилах надання кредиту зайвих обмежень за ознакою місця працевлаштування кандидатів у позичальники. Чимало селян через відсутність роботи за місцем проживання змушені працевлаштовуватися в містах, що не відповідає вимогам щодо працевлаштування «в межах району», а також призводить до постійних суперечок із цього приводу між фондами та контролюючими органами. З аналогічними проблемами стикнулися і представники фондів Київської, Полтавської та Тернопільської областей.
Тим, хто зацікавився програмою, слід звернутися до фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі в своїй області. Заявник подає необхідні документи, і в разі ухвалення виконавчим органом фонду позитивного рішення про надання кредиту його ставлять у загальну чергу. Ще одним цікавим нововведенням є те, що позичальникам та їхнім поручителям довідку про доходи потрібно брати не за 12, а за 6 місяців. Підходить черга — оформляється кредитний договір. Перед тим, як надати кошти, представники фонду виїжджають на місце, спілкуються із сім’єю і перевіряють інформацію.
Автор: Тетяна МОРОЗ