Header Ads

 Борис Болотов

У кого найбільше шансів на виборах президента України: думка експерта

Про початок президентської кампанії можна говорити вже давно. Основні претенденти розкручують себе стабільно з 2014 року, і їхня активність не згасала. У 2018 році виборча кампанія йтиме вже відкрито. Багато шансів на перемогу в Порошенка, якщо він знайде підхід до тих, хто ставиться до нього негативно. А от високий рейтинг Тимошенко – більше залишкове явище. 
Таку думку сайту "24" висловив політичний експерт Тарас Чорновіл.
Порошенко має стабільний електорат, який готовий його підтримати навіть на сьогоднішньому піку несприйняття влади. Але президенту потрібно максимально боротися за тих, хто ставиться до нього негативно. Цим виборцям потрібно показати: "Хто ж, якщо не я"? Іншими словами, кого ви тоді оберете? Тимошенко чи Бойка? Може, хочете знову Януковича повернути?
– зауважує Чорновіл.

На переконання політолога, навіть якісь серйозні досягнення і прориви в соціально-економічному напрямку, ріст добробуту тощо українці помітять не одразу. Ці тенденції, зазначає він, надто повільні. Тому Порошенку для розширення електорату треба застосувати фактор меншого зла.
Що стосується Юлії Тимошенко, то, на думку Чорновола, її нинішній рейтинг – більше залишкове явище. Лідер "Батьківщини" зараз максимально чіпляється за інформаційний простір, відверто гальмує певні реформи, щоб отримати для себе бали. Але, наголошує він, у неї було кілька промахів, особливо із заявою про нашу участь у продажі КНДР двигунів для ракет, хоча вона все й заперечувала.
Крім того, як вважає експерт, третє місце в президентському рейтингу в лідера "Опоблоку" Юрія Бойка – подарунок від соціологів. Насправді, за його словами, середовище "Опозиційного блоку" досить деперсоніфіковане, розділене, і там відбулися серйозні деструкційні процеси. В першу чергу, відхід ахметівської частини, яку анонсують перед наступними парламентськими виборами. Група Ахметова не підтримає Бойка. До того ж, на цьому полі пасеться низка інших політиків, зокрема, Рабінович з Мураєвим з партії "За життя".
Вочевидь, третє місце Бойка – фактор ранніх політичних прогнозів. Респонденти говорять не те, за кого вони реально голосуватимуть, а висловлюють свої симпатії/антипатії до політсил. Більшість колишніх виборців Партії регіонів за орієнтир мають прізвище Бойка. Хоча це зовсім не означає, що вони за нього проголосують,
– говорить Тарас Чорновіл.

Нагадаємо, згідно даних центру соціальних досліджень "Софія", трійка лідерів у рейтингу на наступного главу України виглядає так: Юлія Тимошенко (11%), Петро Порошенко (10,8%) і Юрій Бойко (10,3% ).