Header Ads

 Борис Болотов

ПриватБанк можуть націоналізувати через фінансові проблеми


"Приватбанк" можуть націоналізувати протягом найближчого часу. Про це повідомляють джерела різних економічних ресурсів. На цей процес уряд виділить 166 млрд грн.
Пише znaj.ua

Причиною націоналізації найбільшої фінустанови України є фінансові проблеми банку. Вони виникли в результаті занепаду потужних підприємств на Донбасі та крупних компаній-боржників, які привласнили росіяни після захоплення українського півострова Крим.

"Існує багато версій, пов'язаних із проблемами цього банку. Одна із них — "Приват" треба докапіталізувати на суму понад 10 мільярдів гривень. А зараз банк цього зробити не може", - говорить порталу "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

За його словами, існує висока ймовірність повернення "Приватбанку" в державну власність.

"Але це пов'язано зовсім не з фінансовими показниками цієї фінустанови. Вони в неї далеко не найгірші. В першу чергу, це політичний фактор. Справа в тому, що цей банк належить олігарху Ігорю Коломойському. Вже більше року між ним і оточенням президента існує конфлікт інтересів. Націоналізація "Привату" — це бажання оточення президента ослабити вплив Коломойського на суспільство і на державу. Формальних причин націоналізації під цим приводом можна знайти більш ніж достатньо", - каже експерт.

Крім того, в націоналізації банку Коломойського зацікавлені й європейські партнери України.

"Справа в тому, що технологічно "Приватбанк" випереджає багато німецьких, шведських, польських і чеських банків. Його мережу можна вважати однією із найкрупніших у Європі. Вона не обмежується Україною. Багато відділень є в Росії, Білорусі, Польщі й навіть є відділення у Італії. Не таємниця, що різні європейські місії, в тому числі МВФ, відстоюють ще й інтереси економік ЄС. Їм вигідно усунути такого потужного конкурента як "Приват", бо його місце займуть крупні європейські гравці. Через них в Україні просуватимуться інтереси потужних підприємств Франції, Німеччини, Італії. Вони даватимуть дешевші кредити на товари вироблені у себе, вибірково фінансуватимуть бізнес в Україні", - говорить Володимир Марченко.

Він вважає, що після націоналізації для більшості клієнтів "Приватбанку" нічого не зміниться.

"Їхні вклади нікуди не дінуться. Кредити так само будуть доступними. Однак сервіс з часом погіршуватиметься, адже державні управлінці мислять іншими категоріями, ніж приватні, тому не зможуть забезпечувати теперішню якість обслуговування. Клієнтів потроху меншатиме, банк ставатиме дрібнішим. Також є ймовірність, що через кілька років після націоналізації фінустанову розділять на кілька дрібних. Потім одна із них взагалі може занепасти, бо з'явиться якийсь скандал, пов'язаний із розкраданням коштів державними чиновниками", - пояснює експерт.